x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Maternităţi : bugete mici, risc sporit

Maternităţi : bugete mici, risc sporit

de L. Budin    |    21 Dec 2020   •   16:08
Maternităţi : bugete mici, risc sporit

În contextul pandemiei, subfinanțarea secțiilor de terapie intensivă neonatală constituie un factor de risc pentru nou-născuții cu patologii severe, arată Salvați Copiii România. Medicii neonatologi au avertizat public asupra situației de risc în care sunt puși nou-născuții, în urma reducerii bugetului alocat îngrijirii prematurilor.

Bugetele au scăzut progresiv anul acesta: la Maternitatea „Cantacuzino” din București – terapia intensivă neonatală, bugetul a ajuns la 42% din cel alocat în 2017, iar la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași – Programul Național de Sănătate a Femeii și Copilului și Programul de Terapie Intensivă, AP-ATI, la 61% din bugetul alocat în 2018.

În privinţa alocărilor anuale, Spitalul Universitar de Urgență București a primit mai puțin de jumătate din necesarul financiar evaluat în raport cu urgențele de îngrijire a prematurilor.

În acest context, Salvaţi Copiii lansează un S.O.S. diverselor companii, care-şi pot redirecţiona 20% din impozitul pe profit pentru a susţine maternităţile şi dotarea lor cu echipamente performante. 

 

România e pe primul loc în UE la capitolul mortalitate infantilă, cu o rată de două ori mai mare decât media Uniunii.

×