x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medic: Atenţie, revine rujeola!

Medic: Atenţie, revine rujeola!

de Monica Cosac    |    15 Ian 2020   •   08:17
Medic: Atenţie, revine rujeola!
Sursa foto: David Pearce (London)/Getty Images/iStockphoto

Medicii trag un nou semnal de alarmă în privința unei boli „extrem de contagioase” care face ravagii în rândul copiilor și al persoanelor în vârstă şi care a făcut déjà 64 de victime în România.  Aproape 90 de persoane au fost diagnosticate cu rujeolă în ultimele două săptămâni, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Atenție părinți și bunici. Revine rujeola! În doar două săptămâni s-au înregistrat 88 de cazuri noi. Numărul deceselor a ajuns deja la 64, iar numărul îmbolnăvirilor se apropie rapid de 20.000. Peste o treime la copii mai mici de 4 ani. În ultimul an, zece țări au înregistrat trei sferturi din creșterea totală a cazurilor de rujeolă. Majoritatea ar fi putut fi prevenite”, avertizează dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul precizează că afecţiunea este extrem de contagioasă şi că „simplul contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire”, toţi pacienţii necesitând o perioadă de izolare de 7 - 10 zile. De asemenea, „virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin”, iar receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Tipic pentru rujeolă este apariţia semnului Koplik: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor, subliniază Ciuhodaru, adăugând că principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea. 

„Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

 

 

×
Subiecte în articol: rujeora