La patru ani de la tragedia din Colectiv şi pe fondul unei „incoerențe strategice la nivel național” în privinţa tratării pacienţilor cu arsuri, dr. Dan Grigorescu, medicul care a reuşit să amenajeze prima secţie de arși fără bacterii din România, vine cu o propunere pentru viitorul ministru al Sănătăţii, şi anume: înființarea „sistemului național de preluare și tratament al pacienților cu arsuri”.
Chirurgul Dan Grigorescu, şeful Secției de Chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean din Brașov, a reușit, la începutul acestui an, să amenajeze în secția pe care o conduce prima unitate funcțională de arși înființată în țară după Colectiv, cu două paturi complet izolate pentru marii arși, fiecare în câte un salon dedicat. Şi a făcut acest lucru cu ajutorul unei sponsorizări, nu cu sprijin de la stat. Pacienții sunt externați fără să ia bacterii, spune medicul Dan Grigorescu, iar de la începutul anului până în prezent, şapte mari arși au fost salvați aici, în condițiile în care perioada de spitalizare a unui astfel de pacient se întinde pe durata a câteva luni.
Statul a reuşit abia în luna octombrie 2019 să pună în funcţiune două unități pentru mari arși, la Timișoara și Iași, care au, în total, 10 paturi. Însă medicul Dan Grigorescu spune că, în paralel cu înfiinţarea acestor structuri pentru marii arşi, au fost desfiinţate alte paturi din compartimentele de arși ale unor spitale judeţene de urgenţă, cel mai recent fiind cel de la Târgu Mureș, „care sprijineau tratamentul pacienților cu arsuri de gravitate ușoară și medie”.
Astfel, cazurile mai puţin grave sunt trimise către clinicile dedicate marilor arşi. „În mod paradoxal, în loc ca structurile care asigură tratamentul arșilor grav să fie plasate la vârful unei piramide cu baza în teritoriu, am ajuns în prezent în situația ca piramida să stea inversată, în echilibru mai mult decât instabil, Centrele și Unitățile Funcționale (n.r. – de mari arşi) fiind colmatate de cazuri care nu mai au unde să fie tratate în spitalele de urgență”, spune chirurgul braşovean, care propune „înființarea și organizarea, în premieră, a sistemului național de preluare și tratament al pacienților cu arsuri”.
„Propun asumarea politică a unei strategii pe termen lung, care să aibă la bază: obligația managerilor din toate spitalele județene de urgență de a organiza cât mai curând (în maximum 3 luni, acolo unde nu există): un compartiment de arsuri (între 2-5 paturi), ca parte integrantă a unei structuri de chirurgie generală în fiecare dintre acele spitale județene de urgență în care nu sunt angajați specialiști în chirurgie plastică; un compartiment de arsuri (între 5-10 paturi), ca parte integrantă a unei structuri deja existente de chirurgie plastică în care sunt deja angajați specialiști în chirurgie plastică”, scrie dr. Dan Grigorescu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestei strategii, managerii spitalelor clinice județene de urgență ar avea obligația de a înfiinţa unităţi funcționale de arși, „ca parte integrantă a unei secții deja existente de chirurgie plastică”, iar obligația ministrului Sănătății va fi de a include (prin Ordin), în structura organizatorică a fiecărui viitor spital regional, a câte unui centru de arși, construit conform normelor internaționale în vigoare la momentul începerii edificării acestora. De asemenea, medicul consideră că „Ministerul Sănătății va trebui să își asume obligația de a achiziționa dotările necesare fiecărei structuri pentru a fi pe deplin funcționale și, suplimentar, să asigure finanțarea directă şi completă a actului medical prin programul AP (Acțiuni Prioritare) Arsuri”.
În paralel cu crearea viitorului „sistem național de preluare și tratament al pacienților cu arsuri”, autorităţile responsabile trebuie pună pe picioare şi o strategie de atragere a resursei umane necesare funcționării acestui sistem: chirurgi plasticieni și specialişti ATI.
În România se înregistrează, anual, între 600 și 800 de cazuri de mari arși - cei mai mulți din Europa.