x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medic: „Închideți lampa și aerisiți! Asta e toată filozofia!”

Medic: „Închideți lampa și aerisiți! Asta e toată filozofia!”

de Monica Cosac    |    01 Mar 2021   •   07:30
Medic: „Închideți lampa și aerisiți! Asta e toată filozofia!”

După un an de pandemie de coronavirus, specialiștii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) au anunțat că nu recomandă utilizarea lămpilor UV ca metodă de dezinfecție în școli, deoarece accidentele survenite în urma folosirii acestor lămpi „sunt tot mai dese”. Medicii sunt de părere că este de preferat să se folosească lampa UV, care dezinfectează aerul și generează și ozon, decât utilizarea unor substanțe chimice, care pot încărca aerul cu particule de clor ori alți dezinfectanți, însă acest lucru este greu de aplicat „în realitatea românească”. „Nu este greu, stimați profesori și părinți. (...) Închideți blestemata aia de lampă și aerisiți!”, spune un medic ATI.

 

Lămpile cu radiații ultraviolete (UV) sunt folosite, de multă vreme, în majoritatea unităților medicale, pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor, iar la începutul anului școlar 2020-2021, în contextul pandemiei de coronavirus, mai mulți specialiști au recomandat utilizarea acestor lămpi și în unitățile de învățământ, deoarece reprezintă „o soluție la îndemâna tuturor” și omoară atât virusurile, cât și bacteriile, și ciupercile.

 

Sunt eficiente, dar apar accidente

Însă, zilele trecute, Institutului Naţional de Sănătate Publică a transmis că nu recomandă  utilizarea acestor lămpi în şcoli și nu pentru că n-ar fi eficiente, ci pentru că au apărut accidente.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă, de altfel, tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie. Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi”, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Deși se pornește foarte ușor, apăsând pe un buton, specialiștii INSP subliniază că „punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens”. „În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, subliniază INSP.

 

Doctorii recomandă decontaminarea combinată

Dr. Bogdan Lăzescu, medic specialist ATI la Târgu Mureș, spune că este preferat lampa UV decât dezinfecția exclusiv chimică, care face ca aerul să fie încărcat cu particule de clor sau alte substanțe biocide, și consideră că, prin afirmații de genul „lampa UV nu este pentru școli, este pentru unitățile sanitare”, INSP și Ministerul Sănătății se spală pe mâini. 

„Radiațiile UV, în special UV-C, distrug la nivel molecular virusul/bacteria/ciuperca, denaturând și lezând molecula ADN. De aceea se spune ca statul prea mult la soare poate cauza cancer al pielii. Pe când dezinfecția chimică folosește biocide puternice, cu vapori grei, greu de aerisit, pericolul inhalării și arsurilor chimice fiind de N ori mai mare. În plus, lămpile UV mai au un avantaj: generarea de ozon, moleculă toxică în sine, dar atât de benefică, totuși. Cel mai bine în cazul școlilor ar fi decontaminarea combinată. La final de program, cea chimică, cu soluții (fie ștergerea suprafețelor, fie aerosoli/nebulizare, fie ambele), aerisire, lampa UV câteva ore, apoi aerisire. Dar trebuie să vrei, să te ducă capul... nu să plângi drobul cu sare!”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Bogdan Lăzescu.

„Chiar nu e greu. O scoți din priză sau o iei din clasă (copii sunt copii... sunt curioși, dar tu, ca adult, anticipezi), aerisești clasa și o mai pui la finalul orelor”, a mai adăugat Lăzescu.

 

„Nu are cine să le monitorizeze”

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, spune că decizia specialiștilor INSP vine ca urmare a accidentelor și a faptului că în școli nu are cine să monitorizeze aceste lămpi, nu pentru că utilizarea lor nu ar fi  eficientă. Mai mult, dacă unul dintre copii este bolnav, lampa ar trebui pusă în funcțiune și în timpul zilei, nu doar la încheiere orelor, astfel încât să împiedice transmiterea virusului la alți copii, dar acest lucru este greu de realizat, mai ales în mediul rural. „Nu ai garanția că personalul din școli se va ocupa de partea de siguranță: să aibă grijă ca lămpile să fie folosite când încăperile sunt goale, nu cu elevi înăuntru, să aibă grijă ca cei mici să nu se ducă acolo unde sunt lămpile, pentru că ei sunt curioși și de aici au apărut accidentele”, a spus, pentru Jurnalul, dr. Adrian Marinescu.

 

„Nu este greu, stimați profesori... Amintiți-vă, în momentul în care călcați în școală, să mergeți frumușel în clasa dumneavoastră și să închideți blestemata aia de lampă și aerisiți! Asta e tot... toată filozofia!”,

Dr. Bogdan Lăzescu, specialist ATI

 

„Lămpile nu sunt o soluție rea - se folosesc și în spitale -, dar la școli cred că este destul de riscant, plecând de la o realitate: realitatea românească. La sate, n-au personal nici pentru ei, cine să se ocupe de lampa respectivă, când e o învățătoare la 35 de copii și face de toate?!”

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist

 

Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19, spun reprezentanții INSP.

 

Ce zice OMS

Legat de folosirea tehnologiei UV, pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este subliniat faptul că aceste lămpi nu se folosesc în prezența oamenilor și în niciun caz pentru elimina virusul de pe mâini. „Lămpile ultraviolete (UV) nu trebuie utilizate pentru dezinfectarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii și pot afecta ochii”, se arată într-un document prin care reprezentanții OMS au combătut, anul trecut, mai multe mituri cu privire la COVID-19. „Curățarea mâinilor cu produse pe bază de alcool sau spălarea mâinilor cu apă și săpun sunt cele mai eficiente modalități de a elimina virusul”, mai spune OMS.

 

 

Când dascălii așteaptă să fie „delegați”

În urmă cu nici două săptămâni,14 copii de clasa a IV-a de la o școală din Galați au suferit afecțiuni la ochi, după ce lampa UV din clasă, care fusese achiziționată de părinți la recomandarea medicului școlar, a rămas aprinsă toată ziua. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Galați, s-ar fi făcut un instructaj cadrelor didactice și îngrijitoarelor, însă învățătoarea a spus că nu a fost „delegată” să opereze respectiva lampă.

 

 

×