Medicii de familie atrag atenția că pacienții sunt puși degeaba pe drumuri, deoarece li se solicită bilete de trimitere ca să meargă la medicii specialiști în ambulatoriu sau în spitale, deși aceste documente nu mai sunt necesare, potrivit reglementărilor în vigoare, până la 30 septembrie.
„Nu mai puneți pacienții pe drumuri!”, spune dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București, precizând că pacienții nu au nevoie de aceste bilete de trimitere. „Cu toții suntem asaltați în ultimele săptămâni, de când s-a relaxat toată țara, de solicitările pacienților pentru bilete de trimitere. Unele bilete sunt la cererea pacienților, majoritatea la cererea clinicilor private mari care vor să facă internări de zi, spitalelor care niciodată n-au știut ce scrie în contract și, mai rar, la cererea colegilor din ambulatorii, care sunt speriați că nu li se vor deconta consultațiilor fără bilet. (...) Unele clinici și spitale chiar își bat joc de pacienți, punându-i inutil pe drumuri”, atrage atenția dr. Sandra Alexiu.
De altfel, Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov (PMFB) a făcut o adresă de informare către toate unitățile sanitare non-COVID, ambulatoriile de specialitate publice și private, dar și către casele de asigurări din București, Ilfov și OPSNAJ, prin care se solicită ca medicii din aceste unități să nu le mai ceară pacienților să aducă de la medicul de familie bilet de trimitere pentru consult, respectiv bilet de internare. ”Până la data de 30 septembrie 2020 serviciile medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinic, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare, precum și cele de îngrijiri paliative în ambulatoriu se acordă fără a mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere”, se arată în informarea PMFB.
Pentru a preveni contaminarea cu noul coronavirus, „este important ca asistența medicală prespitalicească (ambulatoriu, medicină de familie) să nu supraagomereze spitalele cu trimiteri nejustificate. Decizia internării prin spitalizare continuă sau de zi este luată în exclusivitate de medicul de specialitate din camera de gardă, UPU, ambulatoriu integrat sau spital”, precizează PMFB.