Prin urmare, tot mai multe companii farmaceutice sunt interesate să dezvolte noi terapii pentru pierderea în greutate, iar rezultatele nu au întârziat să apară. O nouă pastilă experimentală a gigantului farmaceutic danez Novo Nordisk este de două ori mai eficientă decât medicamentele anti-obezitate care au făcut furori anul trecut, Ozempic și Wegovy, arată rezultatele primului studiu pe acest medicament.
Compania farmaceutică daneză a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că primele date ale studiului de fază unu, pentru noul său medicament experimental împotriva obezității (amycretina), a determinat oamenii să piardă 13% din greutatea corporală în decurs de trei luni, cu mult mai mult comparativ cu tratamentul său pe bază de semaglutidă, Wegovy, catalogat de revistele de specialitate drept descoperirea anului 2023 în domeniul medicinei.
De asemenea, noua pilulă ar fi de două ori mai eficientă decât popularul Ozempic, un medicament destinat tratării diabetului zaharat de tip 2, dar care a făcut furori anul trecut, la nivel global, inclusiv în România, printre cei care își doresc să slăbească peste noapte.
Potrivit studiilor anterioare, medicamentele Ozempic și Wegovy de la Novo Nordisk duc la o pierdere de aproximativ 6% din greutatea corporală în același interval de 3 luni.
Mai ușor de administrat
Un alt avantaj al noului medicament este că, spre deosebire de alte medicamente pe bază de semaglutidă, amycretina poate fi luată ca o pastilă, nu sub formă de injecție administrată o dată pe săptămână, cum sunt Ozempic, Wegovy sau Mounjaro (produs de compania americană Eli Lilly).
Specialiștii producătorului danez au subliniat însă că este nevoie de mult mai multe cercetări și mai ample pentru a stabili eficacitatea și siguranța pe termen lung a amycretinei.
Cu toate acestea, anunțul făcut în cadrul unui eveniment pentru investitori a avut efect imediat, făcând ca acțiunile Novo Nordisk să crească cu peste opt procente, potrivit AFP.
Toate aceste produse farmaceutice fac parte dintr-o nouă generație de medicamente care a atras atenția milioanelor de oameni din întreaga lume care suferă de diabet sau se luptă cu excesul de greutate.
O generație de medicamente care imită hormoni
Practic, ele imită un hormon cunoscut sub numele de GLP-1 (o peptidă asemănătoare glugaconului), care este secretat de intestine și care stimulează producția de insulină și creează o senzație de plenitudine, suprimând pofta de mâncare.
Similar medicamentelor aprobate deja, amycretina imită hormonul GLP-1 care reduce pofta de mâncare, dar imită și un alt hormon, numit amilină. Iar din datele de până acum despre noul medicament, „această abordare pare să fie ceva mai interesantă”, spun specialiști independenți.
Vicepreședintele executiv pentru dezvoltare al Novo Nordisk, Martin Holst Lange, a declarat la evenimentul investitorilor că rezultatele unui alt studiu pe o formă injectabilă de amycretină sunt așteptate, la un moment dat, anul viitor.
Popularitatea imensă a acestei noi generații de medicamente numite agoniști GLP-1 a făcut deja din Novo Nordisk Europe cea mai valoroasă companie, chiar dacă cererea copleșitoare a declanșat anul trecut o lipsă majoră de stocuri, precum și apariția pe piață a unor produse falsificate.
Medicamentul-vedetă pentru slăbit aprobat în SUA pentru reducerea riscului de AVC și atac de cord
Compania daneză Novo Nordisk a mai primit o veste bună, la finalul săptămânii trecute, când Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a dat undă verde utilizării medicamentului pentru slăbit Wegovy și pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral şi atac de cord la adulţii supraponderali sau obezi care nu au diabet.
Pacienţii supraponderali sau cu obezitate prezintă „un risc mai mare de deces cardiovascular, atac de cord şi accident vascular cerebral”, iar acest medicament, pe care îl iau deja milioane de oameni, s-a dovedit că reduce acest risc.
Având în vedere că peste 70% dintre americani se încadrează în cele două categorii de exces de greutate, se așteaptă ca numărul pacienților să crească vertiginos odată cu noua aprobare din partea FDA.
Aprobarea, aşteptată și în UE
Compania daneză a solicitat adăugarea beneficiilor pentru inimă ale Wegovy și la autorizaţia sa europeană, însă aceasta este în prezent în curs de revizuire de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană. Se aşteaptă la o decizie anul acesta.
Nu doar compania daneză Novo Nordisk lucrează pentru a dezvolta o formă de pilule antiobezitate care să fie luate zilnic, ci și alți mari producători de medicamente, precum Eli Lilly și Pfizer.
Interesul companiilor farmaceutice de a dezvolta noi pilule pentru pierderea în greutate a fost alimentat și de estimările analiștilor economici, potrivit cărora piața mondială a medicamentelor împotriva obezității ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari pe an, până în 2030, față de aproximativ șase miliarde anul trecut. Numai în Statele Unite, Wegovy și Ozempic sunt așteptate să genereze vânzări de peste 8 miliarde de dolari și, respectiv, peste două miliarde de dolari, până în 2031, potrivit unui raport GlobalData din martie 2023.