x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un rău nu vine singur: un medicament antichelie împinge la sinucidere

Un rău nu vine singur: un medicament antichelie împinge la sinucidere

de Monica Cosac    |    09 Oct 2024   •   08:20
Un rău nu vine singur: un medicament antichelie împinge la sinucidere

Mai multe medicamente utilizate de zeci de ani ca tratament împotriva căderii părului la bărbați, inclusiv în România, ar putea fi suspendate sau chiar retrase de pe piață, din cauza unor posibile efecte secundare foarte grave. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început deja o reevaluare a medicamentelor care conțin finasteridă și dutasteridă, ca urmare a îngrijorărilor legate de apariția gândurilor și comportamentelor suicidare, asociată utilizării acestor substanțe, a anunțat Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. 

Majoritatea bărbaților suferă, la un moment dat, de căderea părului, însă, pentru unii, primele semne că începe să apară chelia își fac simțită prezența încă de la vârsta de 20-30 de ani. Astfel că toți cei care au căutat soluții pentru tratarea căderii părului, foarte probabil au auzit și de medicamentele finasteridă și dutasteridă, care nu sunt noi pe piață. 

Între cele două, finasterida este medicamentul mai vechi, fiind aprobat de FDA (autoritatea pentru siguranța alimentelor și medicamentelor din SUA) în anii 1990, inițial ca tratament pentru prostata mărită (hiperplazia benignă de prostată), apoi și pentru căderea părului la bărbați (alopecia androgenă). 

Doze mai mici pentru căderea părului

În Uniunea Europeană, medicamentele care conțin finasteridă și dutasteridă sunt disponibile sub mai multe forme (comprimate sau spray cutanat, soluție), sub diferite denumiri comerciale. 

„Comprimatele care conțin 1 mg de finasteridă, precum și soluția de finasteridă pentru aplicare pe piele, sunt utilizate pentru a trata stadiile incipiente ale alopeciei androgene (căderea părului, cauzată de activitatea hormonilor androgeni) la bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 41 de ani. Comprimatele care conțin 5 mg finasteridă și capsulele care conțin 0,5 mg dutasteridă sunt utilizate pentru a trata bărbații cu hiperplazie benignă de prostată (HBP), o afecțiune care se referă la creșterea de volum a prostatei și care poate cauza probleme ale fluxului de urină”, explică specialiștii ANMDM. 

Reevaluarea medicamentelor care conțin finasteridă și dutasteridă a fost demarată acum de EMA la solicitarea autorității competente din Franța (ANSM), după ce au fost semnalate idei de suicid posibil asociate administrării de medicamentelor Propecia și Proscar (care conțin finasteridă), autorizate în mai multe state membre ale UE, inclusiv în țara noastră. 

O posibilă retragere, după stabilirea raportului riscuri/beneficii

Pe parcursul evaluării, Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) va analiza toate datele disponibile referitoare la asocierea între finasteridă și dutasteridă și ideile și comportamentele suicidare. 

Totodată, „va evalua impactul ideației suicidare și comportamentelor suicidare asupra raportului beneficiu-risc al acestor medicamente, luând în considerare afecțiunile pentru care sunt utilizate”, mai precizează ANMDM. 

Potrivit specialiștilor, medicamentele care conțin finasteridă și dutasteridă administrate pe cale orală „prezintă un risc cunoscut de apariție a unor reacții adverse de natură psihiatrică, inclusiv depresie”. 

De asemenea, ideile suicidare au fost adăugate, recent, ca posibilă reacție adversă, cu frecvență necunoscută, în informațiile despre produs ale medicamentelor Propecia și Proscar, primele două medicamente care conțin finasteridă autorizate în mai multe țări UE. 

Pentru medicamentele cu această substanță, există deja atenționări incluse în informațiile despre produs, pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Mai exact, medicii trebuie să monitorizeze pacienții care iau aceste tratamente, astfel încât să identifice la timp simptomele psihiatrice și să oprească administrarea tratamentului (dacă apar), pentru a reduce riscurile la minimum. Totodată, pacienților li se recomandă să ceară sfatul medicului, dacă prezintă simptome psihiatrice.

„EMA va evalua toate datele disponibile privind ideația și comportamentele suicidare, asociate utilizării de finasteridă și dutasteridă, și va emite o recomandare cu privire la menținerea, modificarea,  suspendarea sau retragerea autorizațiilor de punere pe piață ale acestor medicamente, în cadrul UE”, au precizat specialiștii ANMDM.

Pe piața Uniunii Europene sunt peste 25 de medicamente care conțin finasteridă și dutasteridă, disponibile sub diferite denumiri comerciale, cum ar fi: Propecia, Proscar, Fynzur, Avodart, Combodart, Dutaglandin, Androfin, Dupro, Duster, Andropecia, Adadut, Androfin, Prosterid, Finpros, Tadusta, Gefina, Dutascar, Finural, Finaristo, Finapil, Prosmin, Finapuren, Capila, Finahair, Duodart, Dutalosin și altele.

Cum acționează cele două substanțe

Finasterida și dutasterida acționează „prin împiedicarea unei enzime, 5-alfa reductază (5-AR), de a converti testosteronul (un hormon androgen) în 5-alfadihidrotestosteron (DHT), care este implicat în căderea părului și mărirea prostatei”, potrivit specialiștilor ANMDM, iar prin blocarea funcționării acelei enzime, medicamentele care conțin acele substanțe scad nivelurile DHT: „Astfel, procesul de cădere a părului este încetinit, se stimulează creșterea părului și este controlată creşterea în volum a glandei prostate”.

„În timpul dezvoltării prenatale, copilăriei și adolescenței, DHT joacă un rol major în producerea caracteristicilor sexuale masculine. Este responsabil pentru tot, de la organele genitale la corp și părul facial, pe care îl dezvoltați în adolescență. Ca adult, DHT este mai puțin esențial pentru bunăstarea ta de zi cu zi. Cu toate acestea, produce în continuare anumite efecte în corpul tău. 

Dacă sunteți predispus genetic la alopecie androgenică, DHT se poate lega de receptorii de androgeni din scalp și poate determina ca foliculii de păr să înceteze treptat să producă fire de păr noi”, explică medicii, pe site-ul unei clinici care tratează, printre altele, alopecia.

×