x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicamente mai sigure în farmacii

Medicamente mai sigure în farmacii

de Monica Cosac    |    08 Feb 2019   •   10:50
Medicamente mai sigure în farmacii

Falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră a Uniunii Europene, cantităţi semnificative de pastile contrafăcute ajungând la pacienți, în ultimii ani, atât în mod ilicit, cât şi legal. De mâine, românii vor avea acces la medicamente sigure, nefalsificate, odată cu implementarea unor noi reguli europene. Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi va fi operaţional începând de sâmbătă noaptea, au anunţat ieri reprezentanţii Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR).

„Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor este funcţional şi în noaptea de sâmbătă va intra în funcţiune. Aceste sistem este unic în lume, atât prin complexitate şi faptul că acoperă 28 de ţări din UE şi spaţiul economic european, dar este unic în primul rând prin aceea că este finanţat de producători şi gestionat de asociaţii private non guvernamentale care strâng actorii principali din sistemul farmaceutic: producători, distribuitori, farmacişti. Scopul acestui sistem este întărirea securităţii lanţului legal al medicamentului, astfel încât la pacienţi să ajungă medicamente sigure, nefalsificate”, a spus Laurenţiu Mihai, managerul OSMR. El a precizat că medicamentele aflate deja în lanţul farmaceutic vor continua să fie vândute până la expirarea acestora.

Potrivit Directivei 2011/62/UE, începând din 9 februarie, medicamentele cu prescripție medicală pot fi puse în circulație în spațiul comunitar doar dacă îndeplinesc noile criterii de siguranță. Concret, acestea trebuie să aibă două elemente de siguranță la nivelul ambalajelor: un cod bidimensional, care permite verificarea în timp real a autenticității produsului și producătorului (codul produsului, numărul lotului, data expirării, numărul serial) și un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite, care nu permite deschiderea neautorizată a ambalajului. Acesta din urmă trebuie amplasat pe ambalaj astfel încât, după ruperea sa, informaţiile privind numărul de lot şi data expirării să rămână vizibile.

Scandalul interferonului contrafăcut

Unul dintre cele mai falsificate medicamente, de-a lungul ultimelor două decenii, este Viagra, medicament folosit în tratamentul disfuncţiilor erectile. Însă, probabil cel mai important caz de contrafacere din România în ultimii ani este cel legat de Pegasys (interferon) cotrafăcut, din 2013. Atunci, autorităţile medicale au descoperit că, în mai multe farmacii din ţară, în loc de Pegasys (la momentul respectiv, medicamentul cu cele mai mari vânzări din România din punct de vedere al valorii), erau comercializate seringi contrafăcute nesterile, care în loc să conţină interferon pentru tratamentul hepatitei B şi C, conţineau apă şi glucoză. Pentru fiecare dintre aceste seringi cu apă îndulcită, statul român plătea aproximativ 1.000 de lei, Pegasys fiind un medicament compensat în proporţie de 100%.

Potrivit Comisiei Europene, doar în perioada 2013-2017 au fost raportate nu mai puţin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor.

 

×
Subiecte în articol: medicamente farmacii