Hidroxiclorochina, medicamentul antimalarie promovat de președintele Statelor Unite, Donald Trump, ca fiind un remediu „minune” și „revoluționar” împotriva noului coronavirus, a fost interzis, ieri, în spitalele din Franța, ca terapie anti-COVID, deoarece este „ineficient și periculos”. Măsura luată de Guvernul francez vine după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că suspendă toate studiile clinice cu hidroxiclorochină. Cu toate că mai multe studii internaționale au relevat că rata mortalității este mai mare în cazul pacienților cu COVID-19 care sunt tratați cu hidroxiclorochină, ultimul stând, de altfel, la baza deciziei OMS, acest medicament este folosit în continuare în România. Ba chiar a fost păstrat în noua schemă de tratament anti-COVID, valabilă începând din data de 22 mai, atât pentru formele ușoare de boală, cât și pentru cele medii sau grave.
Un amplu studiu publicat vineri, în prestigiosul jurnal medical The Lancet a subliniat, ceea ce alte cercetări de mai mici dimensiuni relevaseră deja, și anume: ineficiența și riscurile crescute ale hidroxiclorochinei pentru pacienții cu COVID-19. Acest studiu a determinat Organizația Mondială a Sănătății să suspende, începând de luni, 25 mai, studiile clinice privind utilizarea acestui medicament împotriva coronavirusului, studii care se derulau în mai multe țări, ca măsură de precauție, după cum explică repezentanții OMS pe site-ul organizației.
Provoacă aritmii cardiace periculoase
„Grupul Executiv al Studiului de Solidaritate a decis să implementeze o pauză temporară a utilizării hidroxiclorochinei ca măsură de precauţie, în urma publicării recentelor dovezi privind siguranța și eficacitatea hidroxiclorochinei ca tratament pentru pacienții cu COVID-19. De exemplu, un studiu observațional publicat în revista Lancet, la 22 mai, arată că, realizat pe 100.000 de pacienți din mai multe țări randomizate pentru a primi hidroxiclorochină, a existat o rată mai mare de mortalitate și o frecvență crescută a bătăilor neregulate ale inimii”, explică reprezentanții OMS, pe www.who.int, într-o serie de răspunsuri la întrebări legate COVID-19.
Aceștia au precizat că o decizie finală privind daunele, beneficiile sau lipsa de beneficii ale hidroxiclorochinei va fi luată după ce dovezile vor fi analizate de către Comitetul de monitorizare a securității datelor. Această hotărâre finală umează să fie luată la jumătatea lunii iunie.
„Această revizuire va include date din testul de solidaritate și alte teste în desfășurare, precum și orice probă publicată până acum”, se mai precizează în răspunsul OMS.
OMS: Nu s-a dovedit eficient anti-COVID
Legat de utilizarea acestui medicament în protocoalele de tratament anti-COVID din mai multe țări, OMS arată că administrarea hidroxiclorochinei a fost întreruptă ca o precauție, în timp ce datele de siguranță sunt în curs de examinare. „Fiecare țară, în special cele cu autorități de reglementare, este în măsură să-și consilieze cetățenii cu privire la utilizarea oricărui medicament. (...) Multe autorități naționale au fost avertizate cu privire la efectele secundare ale medicamentelor, iar utilizarea lor a fost limitată în multe țări la studii clinice, sub supraveghere strictă, în mediul spitalicesc”, mai spun reprezentanții OMS.
„Deși hidroxiclorochina și clorochina sunt deja produse autorizate pentru tratarea altor boli, în acest stadiu, aceste medicamente nu s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul COVID-19”
Organizația Mondială a Sănătății
Franța abrogă autorizarea hidroxiclorochinei
În Franța, Guvernul a abrogat ieri prevederile care autorizează prescrierea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19 în spital, cu excepția studiilor clinice, amintite mai sus, în urma unor recomandări ale Înaltului Consiliu de Sănătate Publică și ale Agenției franceze pentru Medicamente. De altfel, în afară de studiile clinice, utilizarea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19 a fost permisă numai în spital și numai pentru cazuri grave.
Folosit în continuare în România
În România, protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 a fost modificat, săptămâna trecută, de Ministerul Sănătății, prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 860/2020, noua schemă fiind publicată pe 22 mai, în Monitorul Oficial.
Din noua schemă de tratament a fost scos paracetamolul, care se folosea anterior în cazul pacienților cu forme ușoare de COVID-19, și a fost introdus un antiviralul rusesc, Umifenovir, pentru cazurile ușoare și medii ale bolii. De asemenea, a fost introdus tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de infecția cu coronavirus.
Hidroxiclorochina este prezentă, în continuare, în noile scheme de tratament anti-COVID, atât pentru formele ușoare de boală, cât și pentru cele medii sau grave. Însă în cazul „pacienților cu probleme cardiace la risc de aritmii prin alungire de QT”, combinația de antivirale Lopinavir/Ritonavir este înlocuiltă cu noul antiviral introdus schema de tratament, Umifenovir.
Cei cu boli autoimune își cer medicamentul înapoi
Pe de altă parte, reprezentanții OMS subliniază că utilizarea hidroxiclorochinei și clorochininei sunt acceptate ca fiind în general sigure pentru utilizare la pacienții cu boli autoimune sau malarie. În România însă, pacienții cu afecțiuni autoimune au rămas fără tratament, după ce hidroxiclorochina a devenit un fel de panaceu anti-COVID și a dispărut din farmacii. Ei cer, acum, să li se dea tratamentul înapoi.
„Bun, acum că ne-am lămurit și s-a demonstrat că am avut dreptate, gata, putem să dăm hidroxiclorochina înapoi pacienților cu boli autoimune? Și, vă rog, la următoarea epidemie nu mai cumpărați compulsiv tot ce vă spune Trump!”, spune Rozanina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).