x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii de familie, lăsați fără bani dacă pleacă în vacanță

Medicii de familie, lăsați fără bani dacă pleacă în vacanță

de Mariana Zaharia    |    19 Sep 2018   •   14:42
Medicii de familie, lăsați fără bani dacă pleacă în vacanță

Medicii de familie nu primesc bani dacă pleacă în concedii. Doctorii spun că le este încălcat un drept și, culmea, totul se face legal pentru că este prevăzut ca ei să fie plătiți la bucată. Adică doar dacă prestează servicii medicale. Altfel, nu. Mai mult decât atât, orice plecare în vacanță este o aventură. Legea le permite să plece doar dacă își găsesc înlocuitori la cabinet, iar asta se întâmplă mai greu, în special în zonele rurale, pentru că doctorul trebuie să predea toate actele pacientului, istoricul lui și să îi redirecționeze pe oameni în alte comune.

Medicii arată cu degetul către reprezentanții Ministerului Sănătății și cer ca legea să fie schimbată și să le fie găsiți colegi înlocuitori de către Casele de Asigurări de Sănătate în așa fel încât să aibă parte de un tratament normal, ca orice alți angajați.

În vacanțe, primăvara sau toamna

Lunile iunie sau septembrie sunt cele alese forțat  pentru concendii de către medicii de familie care sunt singuri într-un cabinet. Fără alți colegi cu care să lucreze pe ture, nu au nici cu cine să se ajute pe perioada concediilor așa că apelează la cei din alte comune.

În județul Argeș  sunt 347 de medici de familie, iar jumătate dintre ei lucrează în zona rurală, unde de cele mai multe ori este un singur doctor într-o localitate.

Practic, medici care lucrează în sate diferite își programează concediile unul în funcţie de celălalt, iar pacienţii sunt nevoiţi să parcurgă distanţe mari pentru o programare sau pentru o reţetă.

Culmea este că nu sunt puşi în dificultate doar medicii care pleacă în concediu, ci şi cei care acceptă să le ţină locul în perioada respectivă, având în vedere că numărul de consultaţii pe care îl pot acorda într-o zi este limitat.

„Medicul înlocuitor va avea pe cap zeci de pacienți. Noi putem acorda douăzeci de servicii medicale într-o zi. Dacă le terminăm și vine pacientul unui coleg, omul va spune că nu am mai vrut noi să îi dăm. Nu ne crede că legea e proastă”, ne-a spus Mariana Boșneag, președintele Asociației Medicilor de Familie din Argeș.

Dacă totuşi trece de acest hop și găsește pe cineva care să îi țină locul, doctorul trebuie să își asume și faptul că nu va fi plătit pe perioada în care lipsește de la cabinet. Nu prestează servicii medicale, nu ia bani. Legea e simplă, clară și cât se poate de nedreaptă, spun doctorii. „Și dacă am un deces în familie trebuie să anunț Casa de Asigurări de Sănătate și să îmi găsesc înlocuitor. Noi, medicii, suntem și noi oameni. Acum am o problemă de sănătate și trebuie să merg la București pentru mai multe tratamente stomatologice. La fel, trebuie să îmi țină cineva locul și să nu primesc bani. De ce? Așa s-a vrut de către autoritățile din domeniu, să fim plătiți la bucată”, a mai spus același medic care îi reprezintă pe doctorii argeșeni.

Problema, pe masa ministrului

Legat de această problemă a medicilor de familie, conducerea Ministerului Sănătății a fost sesizată încă din 2017. Cum nu au primit niciun răspuns, medicii au făcut o petiție și anul acesta, atunci când și-au negociat contractele de muncă. Modificarea acestui paragraf a rămas însă la stadiul de promisiune, așa că doctorii spun că le vor scrie, din nou, celor care îi conduc.

La capitolul obligaţii, medicii de familie sunt un fel de funcţionari-angajaţi ai Caselor de Asigurări de Sănătate, cu program impus şi îngrădiți la capitolul libertate profesională. Însă, când este vorba de drepturi de angajaţi, devin brusc nişte „privaţi”.

„Avem colegi care își programează concediile între ei și lucrează în comune diferite. Așa că pacientul de la Ciofrângeni trebuie să se ducă la medicul de la Aref sau invers. Este doar un exemplu și gândiți-vă că între multe comune sunt și distanțe mari”, spune Mariana Boșneag, președintele Asociației Medicilor de Familie din Argeș.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: medici