În România, ca și în restul Europei, este necesară dezvoltarea medicinei personalizate, asfel încât tratamentele să fie din ce în ce mai specifice și mai țintite pe individ, în funcție de profilul genetic, spune prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR). Medicina personalizată este o medicină de precizie, cu ajutorul căreia se pot trata o serie de boli necruțătoare, afecțiuni pe care medicina bazată pe statistici nu reușeștesă le trateze cu o rată de succes semnificativă.
Motto-ul „tratăm bolnavul, nu boala” există de câteva decenii bune în medicina românească. Dar, sub presiunea respectării ghidurilor de tratament și a restricțiilor de ordin financiar, acesta s-a „diluat” foarte mult, în ultimii ani.
Tocmai de aceea este nevoie de o nouă abordare a sistemului medical, consideră președintele SNR, prof. dr. Dafin Mureșanu, care amintește că, nu cu mult timp în urmă, chiar președintele SUA, Barack Obama, a subliniat necesitatea personalizării medicinei.
„Toate discursurile notabile din Statele Unite cu privire la dezvoltarea științei și asistenței medicale se bazează pe abordarea personalizată. Asta înseamnă că trebuie să ne întâlnim undeva - știința și cu practica clinică – și să avem o idee foarte clară despre caracteristicile pacientului care face o boală. Pentru că, la același tip de terapie, doi pacienți care au aceeași boală reacționează cu totul și cu totul diferit. Și atunci este rațional să ne îndreptăm spre această direcție”, a declarat prof. Dafin Mureșanu, în cadrul unei conferințe prilejuite de desfășurarea a două evenimente importante în lumea medicală, care au loc în perioada 3 - 7 iulie, în Eforie Nord: a XI-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie şi cea de-a XIV-a reuniune a Academiei Mondiale de Neurotraumatologie Interdisciplinară.
Când organismul nu ține cont de “canoanele” ghidurilor
În prezent, medicii sunt nevoiți să trateze bolile în baza unor reguli și limite impuse de ghidurile terapeutice. Ceea ce înseamnă că fiecare boală este tratată după anumite standarde generale, indiferent de particularitățile fiecărui caz în parte. Din acestă cauză, de foarte multe ori, pacienții primesc tratamente care nu sunt cele mai potrivite, iar șansele de vindecare scad considerabil.
Potrivit neurologului, soluția pentru ca mai mulți pacienți să aibă parte de tratamente eficiente este dezvoltarea medicinii personalizate.
„Asta înseamnă multă genetică. Ghidurile de tratament, în general, sunt făcute pentru boli, nu sunt făcute pentru bolnavi. Medicina bazată pe dovezi - care este o etapă istorică foarte importantă și noi ne bazăm foarte mult pe ea – a reprezentat un progres: de la exprimarea unei opinii, până la găsirea unor dovezi, date, pe bază de calcule statistice”, a mai spus medicul, care a ținut să sublinieze că “este grav când intri în statistică și n-o simți decât atunci când faci parte din ea”.
Statistica - orientativă, nu literă de lege
„Ceea ce nu înțeleg, uneori, autoritățile este faptul că aceste ghiduri sunt absolut orientative. Iar medicina trebuie personalizată tot mai mult, tratamentele trebuie personalizate tot mai mult”, a concluzionat prof. Mureșanu, adăugând că „în Europa, este nevoie de dezvoltarea largă a unor baze de date, în care să fie introduse persoanele, trebuie să avem genotiparea oamenilor, trebuie să știm cu ce risc se poate confrunta fiecare și, astfel, gestionând bazele largi de date cu privire la starea de sănătate a populației, vom reuși să fim și mai aplicați în ceea ce privește tratamentul”.
Traramentul care poate schimba destinul unui incurabil
Oncologia este unul dintre domeniile în care au fost dezvoltate cele mai multe terapii noi, iar multe forme de cancer, care altădată erau sinonime cu „sfârșitul iminent”, acum sunt considerate boli cornice. “Sunt descrise cazuri de supravieţuiri de lungă durată, de peste zece ani, la pacienţi care au primit diagnosticul de melanom malign metastatic nerezecabil, dar care au avut şansa de a fi trataţi cu terapii personalizate şi cu imunoterapii”, exemplificat, recent, dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină (InoMed).
Ghidurile terapeutice sunt construite pe conceptul medicinii bazate pe dovezi, care este un concept statistic. Dar statistica, de cele mai multe ori, nu reușește să rezolve problema individului prof. Dafin Mureșanu, președinte SNR