x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Educației anunță cel mai mare buget în valoare absolută din ultimii 30 de ani

Ministerul Educației anunță cel mai mare buget în valoare absolută din ultimii 30 de ani

19 Feb 2021   •   22:13
Ministerul Educației anunță cel mai mare buget în valoare absolută din ultimii 30 de ani

În ședința de Guvern de vineri a fost adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Bugetul Ministerului Educației înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei, anunță reprezentanții instituției.

Cei de la Ministerul Educației spun că majorarea este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum „vouchere de vacanță, plata diferențelor salariale sau alocările de la fondul de rezervă”. Finanțarea acestui sector crește cu 6% în comparație cu anul precedent.

„Acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). De asemenea, o creștere substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei)”, anunță Ministerul Educației.

Reprezentanții instituției susțin că bugetul din 2021 este cel mai mare, în valoare absolută, din ultimii 30 de ani.

„Deși subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educație, se constată totuși că anii 2020 și 2021 au beneficiat de un maximum de finanțare a învățământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât și procentual, raportat la PIB. Precizăm faptul că acestui buget alocat învățământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanțarea care va fi obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma educației”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: buget invatamant