Şefa secţiei de ATI a Spitalului “Sf. Pantelimon” din Bucureşti, Laura Constantinescu, şi asistenta-şefă, Laura Manea, au fost suspendate, ieri, de conducerea unităţii medicale, după ce în presă a apărut o înregistrare în care medicul spunea că ar trebui date tratamente doar pacienţilor „care merită”, prioritar celor tineri.
“S-a decis constituirea unei comisii care să ancheteze întreaga situaţie. În funcţie de rezultatele anchetei, vom vedea ce măsuri se vor lua ulterior”, a spus purtătorul de cuvânt Fiorela Miţoiu, precizând că cele două cadre medicale au fost suspendate pe toată durata anchetei. Totodată, Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de Control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă, care să verifice informaţiile apărute în presă despre modul în care sunt folosite medicamentele la unitatea ATI respectivă. Reprezentanţii ministerului atrag atenţia că “discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare între pacienţi, în cadrul acestui program sau oricare altul, este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România (...) Drepturile pacienţilor nu sunt negociabile”. Conform datelor furnizate de aceştia, în 2016, Spitalul “Sf. Pantelimon” are un buget pentru ATI de 1,7 milioane de lei, din care 400.000 lei pentru ATI Neonatologie.
“Dacă dăm la toţi, nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită”, spune şefa secţiei ATI, într-o înregistrare prezentată de GSP. Pe de altă parte, într-un dulap ţinut sub cheie, au fost găsite peste 800 de doze de antibiotic, care figurau în baza de date ca fiind administrate pacienţilor.
Acțiunea Prioritară ATI (AP-ATI) este un program înfiinţat de Ministerul Sănătății special pentru pacientul în stare critică şi menit să asigure cheltuielile cu tratamentul acestuia, indiferent dacă este asigurat sau nu