Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că valoarea punctului de pensie va creşte începând cu 1 septembrie, de la 1.100, la 1.265, indiferent dacă până la acea dată va intra sau nu în vigoare noua Lege a pensiilor. „Dintr-o lege cu peste 180 de articole, Curtea Constituţională a cerut clarificări pe trei alineate, nu le-a declarat neconstituţionale. Respectăm deciziile Curţii Constituţionale şi, în termenul cel mai scurt, vom reformula acele alineate şi vom retrimite legea la preşedinte la promulgat. Indiferent dacă intră sau nu în vigoare această nouă Lege a pensiilor, de la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie va fi majorată de la 1.100, la 1.265, aşa cum este prevăzut în OUG 114, pe care unii colegi o vor abrogată, deci nu vor majorarea pensiilor, dar noi o să o facem, nu o să-i ascultăm şi o să o facem în septembrie”, a declarat Budăi.
Ce articole au fost declarate neconstituţionale
În luna martie, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţionale două articole din Legea pensiilor, după ce PNL şi USR au atacat mai multe dispoziţii ale acestui act normativ. Conform deciziei CCR, a fost declarat neconstituţional articolul 25, alineatul 1, care se referă la cine trebuie să plătească contribuţia de asigurări sociale: „Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal”. A fost declarat neconstituţional în Legea pensiilor şi articolul 63, care prevede că „pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5; b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani”.
Majorări de 40%
Ministrul Muncii anunţa în aprilie că 30.000 de pensii recalculate au fost puse în plată, fiind vorba de majorări care ajung până la 40%. În acest moment sunt în curs de recalculare pensiile a circa 100.000 de persoane care au lucrat în grupele I şi II de muncă şi pentru care la momentul ieşirii la pensie nu a fost luat în calcul stagiul de cotizare suplimentar pentru acordarea punctajului. „Suntem în situaţia în care care peste 33.000 de dosare de pensii au fost recalculate, în medie 30.000 vor fi puse în plată. Cu siguranţă că acum majoritatea pensionarilor, din aceşti 30.000, au primit acasă diferenţele de bani”, a spus ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.
Pensii mai mari şi cu 1.200 lei
Ulterior, ministrul Muncii a susţinut că, în urma procesului de recalculare a pensiilor, care se va finaliza până la 30 septembrie, anumite categorii de pensionari pot primi în plus chiar şi 1.200 de lei. „La nivel de Casă Naţională de Pensii Publice suntem în această recalculare şi vreau să vă spun că datele de astăzi sunt următoarele: decizii deja recalculate şi trimise acasă pensionarilor, 46.476 de decizii, decizii puse în plată, 38.126 de decizii. Vreau să fac menţiunea că până la 30 septembrie 2019 vor fi calculate şi practic achitate diferenţele pentru toate aceste persoane. Este o muncă susţinută, dar diferenţele de bani sunt deosebit de consistente, 8-10 chiar 12 milioane de lei vechi pentru fiecare pensionar pe fiecare lună”, a precizat Budăi.