x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministrul Violeta Alexandru a audiat minore traficate

Ministrul Violeta Alexandru a audiat minore traficate

de Mariana Zaharia    |    06 Aug 2020   •   11:10
Ministrul Violeta Alexandru a audiat minore traficate
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Apar detalii șocante legate de vizita ministrului Muncii, Violeta Alexandru, la un centru pentru victimele traficului de minori din județul Argeș. Fetele cu care a discutat, fără psiholog sau asistent social, au informații despre grupări interlope, taxe de protecție plătite către anumite persoane și persoane publice ce apără rețelele. Cea mai mică dintre adolescente are doar 13 ani.



Președinta Organizației Reaching Out, Iana Matei, a făcut public faptul că ministrul Muncii a venit în centru într-o vizită neanunțată. Dar și că nu are concluziile acestei verificări și nu știe cine a însoțit-o pe Violeta Alexandru. Locația centrului este cunoscută doar unui număr mic de persoane din rândul autorităților locale, pentru că lucrează cu victime ale grupărilor de trafic de minori. Chiar și așa, nicio instituție din județ nu a știut de vizita ministerială.
„Eu nu eram în centru. M-a sunat o colegă, mi-a spus că este doamna ministru la noi, m-am bucurat, pentru că voiam să ne știe și să îi explicăm despre activitatea noastră și am trimis un voluntar acolo. Dar până a ajuns el, doamna Alexandru terminase. Eu am sunat-o, dar nu mi-a răspuns. A stat în sufragerie și a selectat mai multe fete, cărora le-a adresat întrebări în biroul meu. Nu știu cum a ales fetele. Le-a întrebat dacă le bat, dacă le duc la alte locații și le las peste noapte”, a declarat Iana Matei, precizând că una dintre adolescente a întrebat-o, a doua zi, de ce este bănuită că „le trimite la produs”. 
Copii traumatizați, care trebuie protejați
Potrivit președintei Organizației Reaching Out, este vorba despre copii traumatizați. „Ei au trecut prin niște experiențe care au lăsat răni adânci și vă rog să spuneți și că eu nu le-am întrebat nimic despre vizită, pentru că aș fi avut sentimentul că le traumatizez. Dar, dincolo de asta, fetele astea au informații. Noi lucrăm cu DIICOT. Este foarte important să le protejăm, de aceea și locația este secretă. Știu despre cine cui plătește taxă de protecție ca să rămână pe piața traficului de persoane. Știu despre interese, pentru că au auzit discuții. Nu știu dacă doamna ministru știe sau apară vreun grup de interese, e un lucru greu de spus pentru mine și risc să greșesc”, a mai precizat Iana Matei. 


„Aș vrea însă să știu de ce nu există un raport al controlului în care să fie trecute persoanele care au intrat în centru, dar și concluziile, mai ales că noi suntem în procedură de licențiere. Dacă nu voi obține licența, voi merge în instanță” 
Iana Matei, președintă Reaching Out


DGAPSC Argeș are nouă persoane desemnate să se ocupe de fetele din centru. 
 

×