x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Minunea turistică de la mănăstirea în stâncă, Cetățeni

Minunea turistică de la mănăstirea în stâncă, Cetățeni

de Mariana Zaharia    |    12 Iul 2018   •   19:30
Minunea turistică de la mănăstirea în stâncă, Cetățeni

Mănăstirea Cetățuia din Argeș este loc de pelerinaj pentru că lăcașul are o poveste specială. În altar curge apă de la Înălțare până la Adormirea Maicii Domnului și se spune că are putere tămăduitoare. Și dacă tot e frumos, jos s-au contruit ilegal zeci de case ale unor familii de rromi cu care autoritățile au fost nevoite să cadă la o înțelegere ca să nu mai iasă la cerșit în fața pelerinilor. Acum, mai multe familii din sat își păzesc vecinii ca să nu ceară bani și să nu alunge turiștii.

Cine vrea să ajungă la Mânăstirea Cetățuia din comuna Cetățeni - Argeș trebuie să urce pe jos pe un drum prin pădure mai bine de o jumătate de oră, până la o altitudine de 900 de metri. Efortul merită pentru că odată ajunși sus, credincioșii se conving că locul e special. Este o grotă în stâncă transformată în biserică și în aceeași curte a fost ridicată și o construcție nouă, din lemn. Moaștele Sfântului Ioanichie, protectorul familiei, sunt aici, iar în altarul din stâncă se spune că este apă vindecătoare. Preoții povestesc că aici ar fi poposit Sfântul Apostol Andrei, dar și că apa ar fi vindecat probleme de sănătate ale lui regelui Carol.

După ce se roagă și își iau apă, credincioșii mai urcă puțin spre Crucea Dorințelor, un loc de unde se văd munții, dar și toată valea din Cetățeni, și în care mulți oameni și-au găsit liniștea. Acum, crucea înaltă de peste trei metri este plină de obiecte lăsate de credincioși și de hârtii pe care oamenii au scris dorințe, iar imaginea ei este ușor stricată. Parcă dai un pas înapoi când vezi că o femeie și-a lăsat acolo un obiect de prins părul sau îți sar în ochi brățări de toate culorile.

„Nu vă mai scrieți dorințele pe hârtii ca să le lăsați sus. Mergeți la Cruce și rugați-vă. Oricum Dumnezeu știe ce vreți, dar mai ales ce aveți nevoie”, le spune pelerinilor un preot de la mănăstirea Cetățuia.

Rezolvarea problemei cerșetoriei

Atât la urcare cât și la coborâre, se urmează același traseu care trece printr-un sat de rromi. Și-au construit casele lângă un râu și nu au mai plecat deși nimeni nu are act de proprietate sau autorizație de construcție, lucru pentru care autoritățile locale i-au și amendat. Nu îi pot muta pentru că nu au unde să le dea teren în altă parte și, ca să nu îi mai sperie pe turiștii care erau asaltați de cerșetori, edilii locali au căzut la o înțelegere cu ei. Au desemnat un reprezentant al rromilor, le-au dat mai mult de muncă pentru a obține ajutoare sociale și le-au  promis că îi vor ajuta cu actele pentru locuințe. Din toamnă, în zonă va începe cadastrarea. „Avem familii întregi cărora le-am pus în vedere să îi păzească pe ceilalți și să nu îi mai lase să iasă în calea turiștilor și chiar funcționează. Acum sunt și plecați la muncă, unii la legume la Lungulețu, alții culeg fructe de pădure și îi lăsăm să le vândă pe marginea străzii, iar fenomenul a fost aproape oprit”, ne-a spus primarul comunei Cetățeni, Claudiu Ciobanu.

Călugării cărăuși

Aproape orice ajunge la Mânăstirea Cetățuia este cărat în spate, fie că vorbim de materiale de construcții, de apă sau alimente. Un furnizor a îndrăznit și a dus chiar un frigider din care vinde apă plată sau băuturi răcoritoare turiștilor ce ajung acolo. Există un sistem cu scripeți, dar este folosit doar pentru ceea ce e considerat multe prea greu. În lăcașul din  stâncă nu există curent electric, iar lumina vine de la candele și lumânări. Dacă vreți să mergeți la Cetățuia și nu știti ce să duceți, vă sfătuim să luați ulei, făină și mere.

CITAT

Anul viitor vom încerca să modernizăm zona printr-un proiect european. Ne dorim mult să facem o telecabină spre mănăstire

Claudiu Ciobanu, primar Cetățeni -Argeș

IDEE

Mânăstirile din România au fost dintodeauna o atracție pentru turiști, dar, din păcate, în multe locuri, oamenii au simțit nevoia să își lase amprenta. Credincios din fire și crezând, probabil, că așa e mai aproape de Dumnezeu, românul a umplut Crucea Dorințelor de la Mănăstirea Cetățuia din Argeș de eșarfe, obiecte de prins părul, brățări și hârtii. Să se vadă clar că el a trecut pe acolo.

×
Subiecte în articol: Mănăstirea Cetățuia