x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un motociclist a murit din vina celui care a crezut că-l salvează

Un motociclist a murit din vina celui care a crezut că-l salvează

de Diana Scarlat    |    07 Iun 2024   •   08:20
Un motociclist a murit din vina celui care a crezut că-l salvează

Un accident rutier care putea rămâne fără victime s-a transformat într-o tragedie, miercuri, în București, pentru că un martor a crezut că știe să acorde primul ajutor. În intersecția străzilor Camil Ressu cu Fizicienilor, pe sensul de mers spre Dristor, a avut loc un accident grav între o mașină și o motocicletă. Atât motociclistul, cât și logodnica lui, pasager de pe motocicletă, au fost grav răniți, dar ar fi supraviețuit ambii, dacă martorii nu ar fi avut inițiativa de a-i scoate casca motociclistului, crezând că-l salvează. Acesta a murit la spital, din cauza fracturii produse de intervenția martorului.

Martorii accidentului din București au încercat să ofere primul ajutor, fără să știe ce nu trebuie să facă. La locul accidentului au ajuns, în foarte scurt timp, voluntari din cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”, dar aceștia au declarat că s-au confruntat cu un grup de „binevoitori” care nu au respectat sfaturile lor și care au insistat să-i scoată casca motociclistului – agravându-i starea.

Polițiștii de la Brigada Rutieră și salvatorii de la ISU atrag atenția asupra înțelegerii greșite a procedurilor de prim ajutor, care pot duce la moartea unor victime. Instructorii auto și profesorii de legislație rutieră trebuie să le explice cursanților de la școlile de șoferi în ce măsură pot interveni, dacă vor să salveze o victimă, dar mulți șoferi ignoră cunoștințele de prim ajutor și astfel pot ajunge la tragedii precum cea de săptămâna aceasta, când victima a fost ucisă prin intervenția greșită.

„În cazul unui motociclist accidentat, nu se extrage casca, din anumite motive. În primul rând, această intervenție poate duce la traume ale coloanei cervicale și poate ucide victima”, a explicat, pentru Jurnalul, Cristinel Soare, care de peste 20 de ani este salvator în cadrul ISU, dar și instructor auto și profesor de legislație.

Deși regula aceasta ar fi trebuit să fie cunoscută mai ales de cei care au permis de conducere, tendința multor martori ai accidentelor de circulație cu motociclete este exact aceea de a scoate casca victimei, pentru că așa cred mulți că ajută rănitul să respire.

„Persoanele neautorizate care nu au absolvit cursurile de prim ajutor pentru asistenți și medici nu au voie să intervină în situațiile grave, iar dacă se constată că decesul victimei a survenit în urma intervenției greșite, persoana poate fi condamnată pentru omor din culpă, pentru că nu trebuia să intervină”, mai spune salvatorul profesionist. 

La examenul auto se cere altceva

Orice salvator spune că există limite ale posibilităților de intervenție, chiar și pentru cei care fac acest lucru de mulți ani și au participat la sute de descarcerări, însă nu pot interveni mai mult decât le permite nivelul lor de pregătire. La fel, un șofer care a produs un accident cu victime sau un martor care vede că victima unui accident nu respiră trebuie să sune la 112, nicidecum să se apuce să facă manevre de resuscitare. Aceste intervenții pot ucide victima, dacă sunt făcute greșit.

Cu toate acestea, toți cei care fac școala de șoferi știu că trebuie să acorde primul ajutor, până la sosirea ambulanței, iar prioritate are persoana mai grav accidentată. Așa se poate explica intervenția mortală a martorilor care au scos casca motociclistului accidentat, intenția fiind de a-l salva.

Sunt mai multe situații care pot induce în eroare eventualii martori ai accidentelor care ar vrea să salveze victimele. În modulul de prim ajutor pentru examenul auto și în chestionarele oficiale apare întrebarea: „Atunci când victimei unui accident de circulație i s-au oprit bătăile inimii (stop cardiac), masajul cardiac se execută”, răspunsul corect fiind: „a) prin apăsarea ritmică, cu podul palmelor suprapuse a toracelui victimei, în dreptul inimii”. Tot în chestionare apare întrebarea cu răspunsul corect: „Resuscitarea cardio-respiratorie trebuie efectuată – b) accidentaților aflați în stare de inconștiență, care nu respiră și nu au puls”. Dar și în aceste cazuri, dacă manevrele se fac greșit, victima poate fi omorâtă, în loc să fie salvată.

Chestionare cu răspunsuri greșite

Pe de altă parte, există situații în care cursanții care fac școala de șoferi pot înțelege greșit felul în care ar putea interveni în anumite situații, din cauza modului în care sunt formulate întrebările din chestionarele de la examenele pentru permisul auto care circulă pe piață. Un exemplu este extragerea obiectelor din corpul victimei, care apare ca fiind necesară, în răspunsurile la chestionarele pentru obținerea permisului, deși în cursul de prim ajutor este specificat clar, la capitolul referitor la hemoragii, că „nu se vor îndepărta corpurile străine care au pătruns adânc în mușchi sau în alte țesuturi, deoarece acest lucru ar putea declanșa o hemoragie gravă”. 

Atunci când șoferii învață superficial aceste reguli de prim ajutor, fără a ține cont de consecințele pe care le pot genera acțiunile lor, chiar și atunci când au bune intenții și vor să salveze victimele unor accidente, se poate ajunge la o tragedie ce putea fi evitată în lipsa intervenției. 

Întrebările din testele grilă induc în eroare

Iar întrebările și răspunsurile din chestionare nu sunt formulate cu detaliile care fac diferența între mai multe situații distincte. De exemplu, există o mare diferență între îndepărtarea obiectelor care au pătruns superficial în corpul victimei și interdicția de a scoate corpuri străine care au pătruns în artera femurală sau în altă zonă de unde s-ar putea produce o hemoragie mortală prin scoaterea acelor obiecte, însă întrebările și răspunsurile din chestionare sunt formulate ambiguu, inducând în eroare pe oricine parcurge aceste teste grilă, la obținerea permisului auto.

„Corpurile străine nu se scot din zona în care a pătruns un obiect, pentru că acțiunea ar putea fi fatală. Cei care scot corpurile străine fac cea mai mare greșeală posibilă și pot să omoare victima”, mai spune Cristinel Soare, salvator ISU și instructor auto. 

Pentru cei care vor să acorde primul ajutor, sfatul acestuia este să meargă la cursuri pe care le fac instituțiile acreditate din România și la mai multe stagii de pregătire, nu doar la câteva ore în urma cărora să obțină o diplomă.

În privința celor care au scos casca motociclistului, reprezentanții Brigăzii Rutiere au declarat, pentru Jurnalul, că nu se poate stabili vinovăția doar în urma declarațiilor martorilor, ci se va vedea în urma rezultatelor de la IML care a fost cauza morții. Chiar dacă scapă de condamnare pentru jucidere din culpă, intervențiile de acest fel trebuie evitate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: motociclist murit martor interventie