x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noi suspiciuni de infecţie cu coronavirus

Noi suspiciuni de infecţie cu coronavirus

de Monica Cosac    |    29 Ian 2020   •   09:25
Noi suspiciuni de infecţie cu coronavirus

Ministerul Sănătății a anunţat, ieri, că pacientul din Bacău suspectat de gripă chinezească nu este infectat cu coronavirus, ci are „alte afecţiuni virale”. Însă, o altă persoană care s-a întors, ieri, în ţară, a intrat în vizorul autorităţilor, după ce au apărut informaţii că aceasta a fost în Asia de Sud-Est, chiar în zona contaminată cu coronavirus. Între timp, numărul românilor care au murit din cauza gripei sezoniere a ajuns, ieri, la opt, potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Naţional de Sănătata Publică (INSP).

 

Deşi prezenta simptomele virusului care face ravagii în China, tânărul de 24 de ani din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș” din Capitală, nu este infectat cu coronavirus. „Investigațiile efectuate pacientului care a fost transferat ieri (luni - n.r.) de la Spitalul Județean de Urgență Bacău la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balş au arătat că acesta nu este infectat cu noul coronavirus, ci are alte afecţiuni virale. Pacientul a fost testat şi a avut rezultate pozitive pentru gripă şi adenovirus, primind tratament medical de specialitate”, a informat, ieri, Ministerul Sănătății, precizând că starea pacientului este bună și va continua tratamentul în ambulatoriu.  

 

Internaţi preventiv

O româncă, pasageră într-un avion care a sosit pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj Napoca, din Varşovia, a fost transportată preventiv pentru verificări la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, după ce au apărut informaţii că aceasta a fost în Asia de Sud-Est, chiar în zona contaminată cu coronavirus.

De asemenea, un colaborator al Filarmonicii Banatul din Timişoara, care a făcut parte dintr-un grup de muzicieni care a fost în turneu în China şi care s-a întors recent în ţară, este internat la spital, după ce sâmbătă s-a prezentat la unitatea medicală cu febră. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara spun că pacientul „nu are criteriu de diagnostic cu coronavirus”. Ambelor persoane li s-a recomandat să poarte măşti respiratorii pentru următoarele 14 zile.

 

8 decese de gripă sezonieră

Şi numărul cazurilor de gripă sezonieră creşte de la o zi la alta, iar Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a anunţat că, până acum, opt persoane au murit din cauza gripei. Ultimele două persoane decedate sunt o femeie de 65 ani şi un bărbat de 46 de ani, ambii din judeţul Prahova, nevaccinaţi antigripal şi cu condiţii medicale preexistente.

 

Legea vaccinării zace la sertar

În acest context „al amenințărilor interne și externe la adresa sănătății populației”, Coaliția România Sănătoasă, care este formată din mai multe ONG-uri, atrage atenția că Legea vaccinării, al cărei proiect este blocat de 2 ani și jumătate în Parlament, este „o prioritate de siguranță națională” şi face apel către toate partidele politice din România să susțină adoptarea ei în Parlament.

 

Ministerul Educaţiei a transmis că, potrivit informărilor primite din partea inspectoratelor şcolare, 25 de unităţi de învăţământ din ţară sunt închise parţial din cauza gripei sezoniere, fiind afectaţi peste 1.000 de elevi.

×