Noul virus gripal A(H3N2), care face ravagii în Franţa, ucide tot mai mulţi oameni şi în ţara noastră. Încă trei persoane au murit din cauza gripei în săptămâna 9-15 ianuarie, numărul românilor care şi-au pierdut viaţa de la începutul acestui sezon ajungând, astfel, la nouă. Niciunul dintre aceştia nu fesese vaccinat antigripal, au anunţat specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Potrivit ultimului raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă.
Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu tendinţa de extindere regională în zona de sud-est (Bucureşti, Constanţa, Olt, Dâmboviţa), zona de nord-est (Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ), cu răspândire locală (Alba, Bihor, Cluj) şi cazuri sporadice în unele judeţe. În intervalul 9-15 ianuarie, au fost înregistrate 17 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 11 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent şi cu două mai multe faţă de săptămâna precedentă. De asemenea, au fost trei decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, din care două cu tipul A, subtip H3N2 si unul cu tipul A, nesubtipat, au anunţat specialiştii epidemiologi.
Astfel, numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este de nouă, dintre care opt cu tipul A(H3N2) şi unul cu tipul A, nesubtipat. Cele mai multe decese (6) au fost în rândul persoanelor de peste 65 de ani, însă gripa a curmat şi viaţa unui bebeluş.
De asemenea, a fost înregistrat un deces la grupa de vârstă 15-49 ani şi unul la 50-64 ani. Niciunul dintre cei care şi-au pierdut viaţa nu fusese vaccinat, iar 8 dintre ei au avut condiţii medicale pre-existente.
În total, până acum au fost confirmate în laborator 306 cazuri de gripă, majoritatea cu tulpina A(H3N2).
Noua tulpină a virusului gripal A(H3N2) a fost depistată în aproape jumătate din cazurile înregistrate în Franţa, unde mai multe spitale au instituit deja celule de criză, medicii fiind copleşiţi de numărul mare de bolnavi care ajung în spitale dar şi de rata de ocupare a paturilor.
La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 101.626, cu 43,1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (71.003) şi cu 15,1% mai mare comparativ cu cel întregistrat în săptămâna anterioară (88.286).
Virusul A(H3N2) a circulat şi în anii trecuţi în România, însă în acest sezon este mult mai virulent, spun specialiştii