Numărul cazurilor noi de autism s-a triplat în ultimul deceniu, conform statisticilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), ajungându-se la peste 1.100 de copii diagnosticaţi în 2017, faţă de 360 de micuţi identificaţi cu această tulburare în anul 2008. Cu toate acestea, accesul dificil şi costisitor la serviciile de diagnosticare şi lipsa serviciilor specializate integrate continuă să se regăsească printre cele mai mari probleme cu care se confruntă copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi părinţii lor.
Accesul la serviciile de reabilitare este mult îngreunat în special de diagnosticarea întârziată, deficitul de servicii de sănătate, servicii de abilitare/reabilitare insuficiente sau chiar lipsa acestora în zonele rurale, dar şi în multe oraşe, servicii contra cost şi cu capacitatea limitată, atrage atenţia Asociaţia Help Autism. „De asemenea, părinţii sunt neinformaţi şi nesprijiniţi în ceea ce reprezintă traseul copilului de la procesul de diagnosticare, accesarea de servicii de abilitare/reabilitare şi instituţiile care le oferă. În majoritatea judeţelor serviciile de abilitare/reabilitare pentru persoanele cu TSA există doar în oraşele mari, iar în localităţile mici aceste servicii lipsesc, ceea ce reduce drastic şansa copiilor cu TSA care locuiesc în mediul rural sau în oraşe mici de a avea acces la servicii de abilitare/reabilitare”, mai spun reprezentanţii Asociaţiei Help Autism.
Peste 40% dintre cazurile noi, identificate anual, sunt copii care provin din mediul rural fără acces la serviciile de abilitare/reabilitare din oraşele mari, potrivit statisticilor INSP.
În evidenţele DGASPC-urilor din ţară a fost identificat un număr de 11.241 de copii cu TSA (în martie 2019), mulți încadraţi în grad de handicap, numărul băieţilor (8.385) fiind de trei ori mai mare decât cel al fetelor (2.856).