x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social O jumătate de milion de români nu au acces la servicii medicale de bază

O jumătate de milion de români nu au acces la servicii medicale de bază

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2024   •   14:07
O jumătate de milion de români nu au acces la servicii medicale de bază

Situație disperată pentru peste 500.000 de români, care nu beneficiază de asistență medicală și servicii medicale de bază, deoarece Ministerul Sănătății nu elaborează normele de aplicare pentru legea asistenței medicale mobile.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Ministerul Sănătății și cere elaborarea de urgență a acestor norme.

 

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a inițiat un proces împotriva Ministerului Sănătății, solicitând urgent emiterea normelor de aplicare pentru Legea nr. 65 din 22 martie 2022, care reglementează asistența medicală în regim mobil. Marți, 16 ianuarie 2024, are loc primul termen în acest proces în care FACIAS luptă pentru acces egal la asistență medicală pentru toți românii.

 

Concret, legea are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenție și profilaxie, screening-ul afecțiunilor medicale cele mai prevalente, control medical periodic, general și de specialitate, precum și livrarea medicamentelor din programele naționale de sănătate, la domiciliu. Legea ar fi trebuit să beneficieze de norme de aplicare până la data de 09.05.2022”, spune FACIAS.

 

Potrivit statisticilor oficiale, în 300 de localități nu există nici măcar medic de familie, privând astfel 559.611 de români de o asistență medicală de bază. Copii mici, bătrâni, oameni în nevoie trebuie să meargă zeci de kilometri pentru a primi un consult de bază sau o rețetă.

 

La toate aceste probleme se adaugă și faptul că sistemul sanitar riscă să intre în criză, în condițiile în care medicii de familie ar putea ieși în stradă, iar consultațiile în ambulatoriile de specialitate ar putea fi făcute doar contra cost, din cauza reducerii bugetelor pentru cabinete.

×
Subiecte în articol: facias ministerul sanatatii