Deşi România a crescut bugetul alocat Sănătăţii, acesta se află sub media europeană, atrag atenţia reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care recomandă oficialilor români să se concentreze pe prevenţie şi îngrijiri primare. Totodată, OMS recomandă decidenţilor din ţara noastră să simplifice procedurile de licitaţii în domeniul Sănătăţii şi să reducă numărul deceselor din cauza bolilor netransmisibile.
„În România, 4,9% reprezintă cheltuielile cu Sănătatea, dar acest procent este unul sub media din Uniunea Europeană. Trebuie să vă concentraţi pe obiective care să ducă la o mai bună eficienţă, adică: aplicare a unor soluţii e-health (sănătate electronică), să ne concentrăm pe îngrijirile primare şi pe prevenţie şi pe simplificarea procedurilor de licitaţii”, a afirmat, ieri, Zsuzsanna Jakab, Directorul regional pentru Europa - OMS, la seminarul „Abordarea celui de-al treilea obiectiv de dezvoltare durabilă: asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării pentru toţi la toate vârstele - dialog asupra politicilor”, care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni.
Ea a atenţionat că decesele cauzate de boli cardiovasculare şi atacuri cerebrale sunt, în continuare, la un nivel crescut. „Cardiopatiile şi atacurile cerebrale sunt cei mai importanţi factori care duc la decese în România. Obezitatea, fumatul, poluarea aerului toate acestea contribuie la această dezvoltare şi sunt determinaţi de situaţia socială. Avem nevoie ca toată lumea să îşi unească forţele pentru a putea opri şi reduce decesele din cauza bolilor netransmisibile”, a mai spus Jakab, subliniind că „până la urmă, Sănătatea este o alegere de ordin politic”.
Pe de altă parte, Zsuzsanna Jakab a menţionat că ultimul raport de evaluare al OMS pentru România arată o îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei, precum şi progrese înregistrate în rândul reducerii consumului de tutun prin măsurile luate la nivel guvernamental. „Reprezentantul OMS a felicitat autorităţile române pentru aceste progrese. Totodată, directorul regional pentru Europa a declarat că OMS are o colaborare foarte strânsă cu Ministerul Sănătăţii, în special în domeniul vaccinării şi şi-a manifestat speranţa că Legea vaccinării iniţiată de MS va fi adoptată cât mai curând de Parlament”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
„Speranţa de viaţă la naştere a crescut în toate ţările din regiunea europeană a OMS, inclusiv în România, însă în România această cifră este încă sub media UE cu mai bine de cinci ani”, avertizează Zsuzsanna Jakab, OMS