Duminică 13 octombrie, îmbrăcaţi în roşu, galben şi albastru şi dotaţi cu ghete speciale, de sărit, peste 1.300 de orădeni vor să intre în Guinness World Records. În fruntea lor se va afla echipa de instructori şi doctori care vrea să demonstreze că exerciţiile de tip Kangoo Jumps previn şi combat o mulţime de afecţiuni.
Ideea a pornit de la un studiu unic în Europa de Sud-Est – „KAPO –Sănătate pe ghete” – iniţiat la începutul acestui an. Echipa, formată din instructorul Kinga Sebestyen şi din specialişti – conf. dr. Olivia Ligia Burtă, dr. Dorina Maria Fărcaş, dr. Alin Iova, dr. Corina Şuteu şi psiholog Corina Chiorean – , şi-a propus să demonstreze că exerciţiile pe ghete rebound (ghete concepute special pentru sărit) sunt bune şi în programele de reabilitare medicală. Ei bine, studiul respectiv i-a inspirat pe localnici. Aceştia au venit cu ideea unei clase de Kangoo Jumps în aer liber - o oră de sărituri pe muzică, menită să doboare toate recordurile de participare. Iar autorităţile locale au sprijinit demersul.
O aplicaţie pentru înscriere
Instructorul Kinga Sebestyen ne-a declarat că cei de la Guinness au cerut ca înscrierile să aibă loc prin intermediul unei aplicaţii speciale. Tot conform cerinţelor, aplicanţii vor intra în perimetrul securizat din Piaţa Unirii, din oraş, pe baza unui cod QR, şi vor fi împărţiţi în grupe de câte 50 de persoane. Fiecare grupă va avea un coordonator, care va avea grijă ca oamenii să fie activi - şi care va filma totul. După eveniment, filmuleţele vor fi trimise celor de la Cartea Recordurilor, la fel şi filmul realizat cu drona.
Schimb de ştafetă între generaţii
Cum va decurge ora de Kangoo Jumps? „Va fi ca o clasă normală, cu o parte de încălzire şi adaptare, pentru cei care nu au mai făcut niciodată acest tip de exerciţii”, ne-a explicat Kinga Sebestyen. „Apoi, vor urma 30 de minute de muzică, interpretată de trupa Fraţii Jdieri, care va urca pe scenă, alături de noi.” Membrii trupei au făcut şi o melodie specială pentru această ocazie, numită „Accelerează!”. Pe o scenă, vor sălta toţi organizatorii, împreună cu copiii lor - va fi ca un schimb de ştafetă între generaţii. „Alături de mine vor fi fiica mea, de 26 de ani, care este şi ea instructor, şi băiatul meu, care vine special din Canada”, spune Sebestyen. Va sări pe muzică inclusiv doctorul Olivia Ligia Burtă, care a decis să devină instructor de Kangoo Jumps.
Rezultate introduse în şcoli şi spitale
Dacă evenimentul de duminică va fi cel mai mediatizat, la fel de important este studiul „KAPO –Sănătate pe ghete”. Cei 80 de subiecţi cu diverse probleme medicale - de la obezitate şi diabet la probleme osteoarticulare - au făcut exerciţii pe ghete săritoare de trei ori pe săptămână, 6 luni, timp în care li s-a monitorizat starea de sănătate. După ce rezultatele vor fi făcute publice, pe 12 octombrie, echipa iniţiatoare va scrie o carte, iar programele de reabilitare vor fi disponibile nu doar pentru toţi instructorii Kangoo Jumps din lume, ci şi pentru spitale, şcoli şi grădiniţe.
Evenimentul coordonat de Kinga Sebestyen va avea loc în Piaţa Unirii din Oradea, între orele 13.00 şi 14.00. Recordurile anterioare pentru evenimente asemănătoare aparţin unui instructor maghiar, care a mobilizat 1.000 de persoane, şi unuia german, care a sărit împreună cu 1.298 de compatrioţi.
Kinga Sebestyen este şi trainer coordonator Kangoo Jumps, adică îi antrenează pe toţi instructorii din lume, acordând diplome de acreditare. De numele ei se leagă şi alte activităţi de caritate - printre care cea desfăşurată cu asociaţia M.A.M.E., prin care se strâng fonduri pentru îmbunătăţirea tratamentului în cazul copiilor cu cancer.