x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alarmă europeană legată de cele mai populare medicamente de slăbit

Alarmă europeană legată de cele mai populare medicamente de slăbit

de Monica Cosac    |    15 Iul 2024   •   07:00
Alarmă europeană legată de cele mai populare medicamente de slăbit

Ozempic și alte medicamente adresate pacienților cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate, dar care au devenit foarte populare și în rândul persoanelor care vor să slăbească din considerente estetice, prezintă noi riscuri în cazul unor intervenții chirurgicale, avertizează experții Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Persoanele care iau astfel de tratamente ar trebui să-și atenționeze medicii înainte de o intervenție sau investigație medicală ce necesită anestezie sau sedare, pentru a evita apariția unor complicații respiratorii, a recomandat Comitetul de siguranță al EMA.

După o reuniune a comitetului de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC), Agenția Europeană a Medicamentului a emis noi recomandări, spunând că pacienții care iau medicamente ce conțin agoniști de receptor GLP-1 - precum: Ozempic (semaglutidă), Wegovy (semaglutidă), Saxenda (liraglutidă), Trulicity (dulaglutidă), Mounjaro (tirzepatidă), Lyxumia (lixisenatidă) și Victoza (liraglutidă) - ar trebui să își informeze medicii înainte de operație, din cauza unor potențiale evenimente adverse cauzate de această clasă de medicamente.

„PRAC a recomandat noi măsuri pentru a reduce la minimum riscul de aspirație și de pneumonie de aspirație raportat la pacienții care iau agonişti de receptor GLP-1 și care urmează să fie supuşi unei intervenţii chirurgicale cu anestezie generală sau sedare profundă”, a transmis EMA.

Reglatori ai apetitului și ai ingestiei de alimente

Agoniştii de receptor GLP-1 reprezintă o clasă relativ nouă de medicamente concepute pentru a gestiona diabetul de tip 2 și obezitatea, interacționând cu o anumită parte a creierului pentru a suprima pofta de mâncare și încetinind procesul de golire a alimentelor din stomac. Practic, determină pacienții să se simtă sătui pentru o perioadă mai lungă.

Însă, ca urmare a acestei întârzieri în procesul de ingestie, alimentele pot rămâne în stomac chiar dacă un pacient a postit cu o noapte înainte de operație, ceea ce poate duce la aceste complicații respiratorii rare numite aspirație și pneumonie de aspirație, potrivit EMA, instituția responsabilă de evaluarea medicamentelor din UE.

Golirea gastrică întârziată este menționată, de altfel, în rezumatele caracteristicilor produselor pentru diferitele medicamente din categoria GLP-1: dulaglutidă, exenatidă, liraglutidă, lixisenatidă, semaglutidă și tirzepatidă.

Deși autoritatea de reglementare a spus că nu a putut găsi o legătură cauzală între GLP-1 și aspirație, precizează că a găsit un „risc biologic plauzibil” după ce a analizat dovezile disponibile, cum ar fi rapoarte de caz, lucrări științifice și date clinice și non-clinice pentru a-și susține decizia.

Prin urmare, Agenția Europeană a Medicamentului recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să ia în considerare efectele medicamentelor GLP-1 atunci când sunt combinate cu anestezie.

EMA a anunțat, totodată, că vor fi actualizate informațiile despre medicamentele din această clasă, pentru a include un avertisment conform căruia pacienții ar trebui să le spună medicilor despre utilizarea de droguri GLP-1 înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale care necesită anestezie sau sedare profundă.

PRAC a considerat că atât profesioniștii din domeniul sănătății, cât și pacienții ar trebui informați cu privire la acest risc potențial.

Cum apar aceste complicații

Aspirația se întâmplă atunci când substanțe precum alimente sau lichide intră accidental în căile respiratorii și plămânii unei persoane. Acest lucru poate duce apoi la pneumonie de aspirație, care este o infecție gravă a plămânilor.

Pneumonia prin aspirație nu are întotdeauna multe simptome și poate deveni mortală, dacă nu este tratată. Persoanele care mănâncă repede, au avut anestezie generală, au dificultăți la înghițit sau tușesc, au 65 de ani și peste, au un sistem imunitar slăbit, folosesc tuburi de hrănire, au suferit un accident vascular cerebral, beau cantități mari de alcool și nu pot mesteca corect sunt cele care au un risc mai mare de pneumonie de aspirație și aspirație.

Simptomele includ dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse cu sânge sau chiar cu puroi, dureri în piept, oboseală extremă, oboseală în timpul mesei, senzație de sufocare, durere la înghițire, congestie cronică în piept și febră după masă.

Aspirația și pneumonia de aspirație generează complicații care apar cu o frecvență ce poate varia între una din 900 până la una din 10.000 de proceduri de anestezie generală, în funcție de factorii de risc ai pacienților, precizează experții EMA.

Și FDA a demarat o anchetă legată de efectele secundare

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a început, la rândul său, o anchetă, în luna ianuarie, pentru a stabili dacă GLP-1 provoacă efecte secundare precum aspirația și căderea părului, potrivit CBS News. Anterior, mai exact în iunie 2023, Societatea Americană a Anesteziștilor i-a sfătuit pe pacienții care fac injecții săptămânale cu GLP-1 să nu mai ia medicamente cu cel puțin o săptămână înainte de o operație, din cauza unui „risc crescut de regurgitare și aspirare a alimentelor în căile respiratorii și plămâni în timpul anesteziei generale și sedare profundă”.

Cercetătorii canadieni, pe de altă parte, au recomandat pacienților să nu mai ia GLP-1 cu cel puțin trei săptămâni înainte de a fi supuși unei anestezii programate, din cauza riscului de aspirație.

 

 

 

 

 

×