x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pachet de incluziune socială, prezentat în şedinţa de guvern

Pachet de incluziune socială, prezentat în şedinţa de guvern

10 Feb 2016   •   12:07
Pachet de incluziune socială, prezentat în şedinţa de guvern

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, miercuri, în şedinţa de guvern, un pachet de incluziune socială grupat pe categorii de vârstă şi care se adresează persoanelor supuse riscului de sărăcie, relatează AGERPRES.

"Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului de sărăcie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales în mediul rural. (...) Am cerut doamnei ministru Costea, împreună cu domnul vicepremier Dâncu şi cu consilierii mei de la Cancelarie, să vină cu un plan care să canalizeze şi bugetul naţional şi fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele dintre ele sunt insuficient folosite, alte măsuri noi pe care le avem în vedere sau chiar şi proiecte-pilot dezvoltate de anumite structuri neguvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi pe care vrem să le generalizăm. Este o schemă integrată care este organizată pe etape din viaţă, în aşa fel încât să putem oferi un fel de plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie indiferent de vârstă, pornind de la naştere şi până la sfârşitul vieţii", a declarat Cioloş.

În ceea ce priveşte copiii de vârstă preşcolară, premierul a arătat că se urmăreşte completarea programului "Fiecare copil în grădiniţă" cu câteva măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine.

"Totodată, la naştere să asigurăm, dincolo de un sprijin pentru screening medical, vaccinuri, să ne asigurăm că toţi copiii pot primi identitate, mai ales sunt cazuri de copii unde familiile nu au un domiciliu fix, precis şi din acest motiv sunt copii care rămân fără identitate şi care sunt excluşi apoi din întregul sistem de sprijin. Ne gândim să venim aici cu câteva soluţii", a precizat Cioloş.

Pentru copiii de vârstă şcolară, prim-ministrul a afirmat că se are în vedere extinderea cu bani europeni a unor programe precum "A doua şansă", iar pentru tinerii care au abandonat şcoala şi care nu au şanse la un loc de muncă Guvernul doreşte dezvoltarea unor programe de asistenţă care fie să-i ajute pe aceştia să se integreze profesional, fie să continue cursurile.

"Pentru cei mai în vârstă ne gândim la câteva idei care să promoveze îmbătrânirea activă şi mai ales de recunoaşterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social. Ne gândim la un program numit 'Bunicii comunităţii' în aşa fel încât astfel de persoane care sunt disponibile să îngrijească copii să poată să o facă într-un cadru organizat", a precizat Cioloş.

Potrivit prim-ministrului, documentul va fi prezentat în detaliu în cadrul unui eveniment special, astfel încât măsurile propuse să poată fi discutate cu organizaţiile neguvernamentale din domeniul social, cu mediul academic şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Conform documentului intitulat "Pachet integrat pentru combaterea sărăciei", Guvernul intenţionează să implementeze programe anti-sărăcie specifice pe vârstă, de la asigurarea de ecografii şi screening medical la naştere, supliment social pentru vaccinări, şcoala - motor de incluziune în zonele defavorizate, măsuri active de ocupare, până la bunicii comunităţii.

Pachetul integrat va mai cuprinde programe de prevenire a părăsirii copiilor în unităţile sanitare, creşe comunitare în oraşe şi plata îngrijitorilor în mediul rural, un program naţional după modelul "Caravane medicale la sate".

De asemenea, acest pachet include şi monitorizarea aplicării legii "Fiecare copil la grădiniţă", copii sănătoşi la grădiniţă (analize, vitamine, igienă, fructe), programele naţionale "Şcoală după şcoală", "A doua şansă" , "Învăţători pentru România", granturi pentru şcolile din zonele defavorizate, şcoli accesibile copiilor, prevenirea abandonului şcolar prin sport.

Alte programe se referă la revigorarea învăţământului profesional şi tehnic, la tinerii care nu au loc de muncă, dar şi la antreprenoriat rural, urban, social.

Pentru persoanele trecute de 65 de ani, Guvernul intenţionează să implementeze programe ca "Bunicii comunităţii" - implicarea vârstnicilor în programe de îngrijire a copiilor, centre comunitare multi-funcţionale, garanţii pentru angajaţii vârstnici, finanţarea îngrijirii la domiciliu a acestor persoane.

Măsurile integrate pentru familie cuprind locuinţe sociale, granturi pentru îmbunătăţirea acestor locuinţe, pachet de stimulare pentru zilieri, garantare microcredite - dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, reducerea violenţei domestice, echipă comunitară de intervenţie integrată, prevenirea separării copilului de familie, cantine sociale, alfabetizarea digitală a persoanelor din comunităţile marginalizate.

×