Cei care se duc la mare, la Constanţa, îl ştiu cu siguranţă pe nea Toma, fie doar şi din vedere. E slab-slab, etalează un bronz de vedetă şi e puţin adus de spate – poate şi din cauză că stă mai mult cu ochii-n pământ, în căutarea comorilor aruncate de valuri: sâmburi de piersică, cioburi, scoici. Nea Toma le adună, răbdător, şi migăleşte cele mai originale suveniruri de pe litoral.
L-am cunoscut pe meşterul scoicilor cu ani în urmă. Mi-au atras atenţia brăţările din melci şi sfoară răsucită, pe care le purta la încheietură. Mi-a explicat că sunt doar câteva piese meşterite de el şi aduse unor bucureşteni, care voiau să plece de la mare cu ceva original, pentru cei de-acasă.
Apoi, l-am revăzut şi în alte vacanţe, la fel de bronzat şi de glumeţ, mereu în căutare de pietricele, capace din plastic sau cioburi cu marginile şlefuite de apă. Biete resturi orfane care, în mâinile lui nea Toma, devin fie figurine-caricaturi ale vieţii politice, fie animăluţe, fie zorzoane ce amintesc de zilele toride cu miros de alge.
Imaginaţie şi umor
Pe vremea lui Ceauşescu, Toma George a lucrat în industria ospitalităţii. După ce a ieşit la pensie, a găsit timpul necesar pentru hobby-ul preferat: să meşterească obiecte decorative sau haioase din nimic.
Lucrul cu resturi găsite-n nisip nu-i floare la ureche. Nu e suficient să-ţi umpli buzunarele cu melci sau cu carapace de crab ca să ai cu ce să încropeşti un colier, un tablou, un breloc sau personaje tip ţestoasele Ninja. Nea Toma migăleşte ore, dacă nu zile în şir la câte o piesă – de obicei noaptea, când e mai linişte şi se poate concentra mai bine.
A trebuit să inventeze scule speciale, pentru a da găuri minuscule în sâmburi tari ca piatra sau în învelişuri fragile. Foloseşte o freză dentară adaptată, ace şi sârme subţiri, silicon pentru umplutură, se ajută cu penseta şi lupa. Pentru un pic de culoare şi de luciu, are la îndemână ojă sau lac de unghii. În tot ceea ce face, e nevoie nu doar de inventivitate, ci şi, musai, de umor.
Unicat şi fără E-uri
Artizanul şi-a făcut pagină de Facebook şi un album foto cu lucruşoarele lui – şi e gata oricând să îl arate doritorilor. „Nu accept laude, să nu mi se urce la cap!”, stă scris pe prima pagină a catalogului. „Toate exponatele sunt unicat, ecologice şi nu conţin E-uri!”, a completat el mai încolo.
Trăsnăile lui, cum le alintă, au cucerit inima multora. Meşterul spune că Mircea Geoană însuşi, adică fostul ministru de externe, a izbucnit în râs la vederea coloanei infinitului în miniatură, din scoici, creaţia avânt în vârf un cartonaş cu anunţul „The End” (Sfârşit).
Mare succes la public are şi o figurină, înfăţişând o muscă freacându-și piciorușele de ceva consistent şi maro. Inscripţia „Parlamentar” lămureşte totul...
Nea Toma îşi expune obiectele, spre vânzare, cu ocazia târgurilor de vară care se ţin în Constanţa sau în Mamaia. Nu se îmbogăţeşte din asta: sunt zile în care rămâne doar cu exclamaţiile şi zâmbetele încântate ale turiştilor.