x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Parteneriat româno-spaniol în domeniul crimei organizate

Parteneriat româno-spaniol în domeniul crimei organizate

08 Mai 2018   •   16:29
Parteneriat româno-spaniol în domeniul crimei organizate

Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Alexandru Cătălin Ioniţă, şi şeful Gărzii Civile Spaniole au semnat marţi declaraţia de Parteneriat pentru stabilirea unei Echipe Comune de Analiză a Criminalităţii Organizate, cu ocazia vizitei la Bucureşti a unei delegaţii oficiale a Gărzii conduse de Jose Manuel Holgado. 

Potrivit unui comunicat al IGPR, documentul reprezintă un instrument prin intermediul căruia va fi extinsă interacţiunea poliţiştilor din cele două instituţii şi în cadrul căruia sunt stabilite modalităţile de conlucrare în acţiuni operative. 

Cei doi parteneri au subliniat importanţa documentului în contextul european actual şi au arătat că acesta oferă flexibilitate şi rapiditate în lupta împotriva criminalităţii. Ambii oficiali au arătat că viitorul Uniunii Europene se bazează pe libertatea oamenilor, iar pentru ca oamenii să se poată bucura deplin de libertăţile lor au nevoie în primul rând de siguranţă. 

Pe parcursul lunilor iulie şi august 2018, un poliţist român va fi într-o misiune operativă, de prevenire şi combatere a criminalităţii itinerante şi pentru acordarea de sprijin cetăţenilor români, victime ale infracţiunilor, alături de specialişti ai Gărzii Civile, în zona Malaga. 

Vizita partenerilor spanioli a marcat semnarea Declaraţiei de Parteneriat pentru stabilirea unei Echipe Comune de Analiză a Criminalităţii Organizate, document care transpune dorinţa de dezvoltare a colaborării dintre cele organizaţii de apărare a legii şi facilitează schimbul de date şi informaţii de interes operativ. 

Poliţia Română şi Garda Civilă au colaborat în cadrul a 5 misiuni de sprijin şi suport operativ, în zonele turistice (în Cuenca şi Albacete, în Valencia, Malaga şi în Regiunea Huelva). 

Poliţişti români au acţionat, pe teritoriul Spaniei, alături de omologii lor, pentru combaterea traficului de persoane exploatate prin muncă şi au acordat sprijin pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în zona Malaga. Punctul de plecare a acestei colaborări a fost Convenţia dintre România şi Spania privind cooperarea în lupta împotriva criminalităţii, semnată la Madrid, la 30 martie 2006. 

Potrivit IGPR, convenţia Şefilor Poliţiilor Europene - Adunarea Generală SEPCA şi cea de-a doua Întâlnire a Şefilor de Poliţie din regiunea Balcanilor, din luna septembrie 2014, de la Haga, au fost momentele în care s-a stabilit încheierea unui astfel de document, între cele două poliţii. 

Anul acesta, în luna aprilie, la Madrid, Comisia Mixtă româno-spaniolă în domeniul afacerilor interne a dezbătut aspectele legate de intensificarea colaborării în investigaţiile poliţieneşti. Dezbaterile au avut ca rezultat propunerea unui calendar de misiuni comune, pentru 2018-2019, se mai arată în comunicat. AGERPRES

×