O poluare cu apă de santină, care se întinde pe o suprafaţă lungă de 800 metri şi lată de 100 de metri, s-a produs pe Dunăre, între localităţile Pârva Reca şi Măceşti.
"Pata a fost identificată în această dimineaţă şi a fost confirmată de angajaţii noştri, fapt pentru care am luat deja măsuri de a opri extinderea sa. Este o pată de produs petrolier, provenită, probabil, din apă de santină, provenită de la unul din vasele care tranzitează Dunărea. Intervenim, deocamdată, cu formaţia din Moldova Nouă, care are stocul local pregătit de material absorbant de produs petrolier şi vom sprijini şi de la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa, atât cu material absorbant, cât şi cu oameni", a declarat inginerul şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severin, Vilhelm Szabo.
SGA conlucrează, în momentul de faţă, cu Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, cu Căpitănia Portului Moldova Nouă şi cu Poliţia de Frontieră, pentru identificarea vasului care a produs poluarea.
Pata se întinde pe o lungime de 800 metri şi o lăţime de 100 de metri. Apa de santină este folosită pentru balastarea navelor, iar când nu mai este nevoie de ea, unii o aruncă direct în Dunăre, fără a o descărca în port, unde această operaţiune ar genera costuri.
"În prezent, Poliţia de Frontieră verifică punctul de intrare a Dunării în ţară, la Baziaş, iar reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier, în punctele de acostare, cu barca, pentru a descoperi sursa acestei poluări. Se suspicionează un vapor care se află în apele sârbeşti, însă, momentan, se fac verificări pentru a afla dacă aceasta este sursa", a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Senina Dreve.