x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Patiseri, croitori sau vânzători, joburile de pandemie

Patiseri, croitori sau vânzători, joburile de pandemie

de Mariana Zaharia    |    13 Noi 2020   •   10:41
Patiseri, croitori sau vânzători, joburile de pandemie

Tinerii fără studii superioare au avut șansa să se angajeze în pandemie. Fie că au ajuns la o brutărie, la o croitorie sau în construcții, mulți dintre cei care nu aveau un loc de muncă și-au găsit și a scăzut, astfel, procentul șomerilor. În Argeș, peste o sută de oameni au fost angajați în ultimele două luni la fabricarea de echipamente electrice sau piese pentru autovehicule. AJOFM Argeș a transmis un procent mai mic cu 1% în cazul tinerilor care erau fără job. 

Din numărul total al șomerilor din județul Argeș, 18% este, la acest moment, procentul șomerilor cu vârste între 30 și 39 de ani. Trecuți cu roșu în grafice, tinerii au reușit, însă, să se angajeze, deși țara este afectată de pandemie. Cel puțin cei care nu au căutat locuri de muncă pentru studii superioare. 

Datele adunate de AJOFM Argeș arată că, din vară și până în acest moment, 30 de tineri au devenit patiseri, cofetari sau brutari. Un alt job destul de căutat este cel de ambalator manual, un post la care multe fabrici de pâine apelează acum în pandemie, după ce specialiștii au spus că pâinea ambalată este mai puțin periculoasă în ceea ce privește transmiterea virusului SARS-CoV-2. Tot din aceeași sursă aflăm că 76 de tineri s-au angajat în construcții civile ca tâmplari, zugravi și muncitori necalificați.

Muncitori pentru fabricarea pieselor auto

„Construcțiile metalice au avut nevoie de angajați, așa că 35 de persoane lucrează de acum în acest domeniu. În comerț, avem 81 de persoane care profesează ca vânzători, lucrători comerciali, agenți de vânzări sau manipulatori. În industria textilă s-au angajat 64 de argeșeni. Unii sunt confecționeri, alții croitori sau călcătorese. Dar, cel mai mare număr, 132 de persoane, au fost angajate pentru fabricarea de echipamente electrice și electronice, piese autovehicule ca și confecționeri cablaje, operatori roboți industriali sau muncitori necalificați. Totul într-o perioadă de două luni spune Nicolae Bădescu, directorul AJOFM Argeș. 

S-au adaptat situației 

Multe dintre croitoriile care au făcut angajări s-au reprofilat când a venit pandemia. Locul rochiilor și bluzelor trimise la export înainte de starea de urgență a fost luat acum de măști de bumbac sau costume de protecție. În schimb, cofetăriile au avut nevoie de mai mulți angajați, după ce au avut șansa să le crească comenzile celor care fac livrări la domiciliu. 

În schimb, în cazul agenților de vânzări, multe dintre locurile pe care s-au făcut acum angajări erau libere încă de după perioada de carantină. Pe de o parte, au renunțat persoane cărora jobul li s-a părut unul riscant, pentru că intrau în contact cu prea multe persoane. Alții vindeau produse care nu au mai fost căutate pentru că mulți români au încercat să își optimizeze cheltuielile și să cumpere doar ce este necesar. 

 

Multe restaurante au încă angajații în șomaj tehnic. Cele mai multe sunt locații cu sediul în interiorul unor firme mari.

×