Tinerii fără studii superioare au avut șansa să se angajeze în pandemie. Fie că au ajuns la o brutărie, la o croitorie sau în construcții, mulți dintre cei care nu aveau un loc de muncă și-au găsit și a scăzut, astfel, procentul șomerilor. În Argeș, peste o sută de oameni au fost angajați în ultimele două luni la fabricarea de echipamente electrice sau piese pentru autovehicule. AJOFM Argeș a transmis un procent mai mic cu 1% în cazul tinerilor care erau fără job.
Din numărul total al șomerilor din județul Argeș, 18% este, la acest moment, procentul șomerilor cu vârste între 30 și 39 de ani. Trecuți cu roșu în grafice, tinerii au reușit, însă, să se angajeze, deși țara este afectată de pandemie. Cel puțin cei care nu au căutat locuri de muncă pentru studii superioare.
Datele adunate de AJOFM Argeș arată că, din vară și până în acest moment, 30 de tineri au devenit patiseri, cofetari sau brutari. Un alt job destul de căutat este cel de ambalator manual, un post la care multe fabrici de pâine apelează acum în pandemie, după ce specialiștii au spus că pâinea ambalată este mai puțin periculoasă în ceea ce privește transmiterea virusului SARS-CoV-2. Tot din aceeași sursă aflăm că 76 de tineri s-au angajat în construcții civile ca tâmplari, zugravi și muncitori necalificați.
Muncitori pentru fabricarea pieselor auto
„Construcțiile metalice au avut nevoie de angajați, așa că 35 de persoane lucrează de acum în acest domeniu. În comerț, avem 81 de persoane care profesează ca vânzători, lucrători comerciali, agenți de vânzări sau manipulatori. În industria textilă s-au angajat 64 de argeșeni. Unii sunt confecționeri, alții croitori sau călcătorese. Dar, cel mai mare număr, 132 de persoane, au fost angajate pentru fabricarea de echipamente electrice și electronice, piese autovehicule ca și confecționeri cablaje, operatori roboți industriali sau muncitori necalificați. Totul într-o perioadă de două luni spune Nicolae Bădescu, directorul AJOFM Argeș.
S-au adaptat situației
Multe dintre croitoriile care au făcut angajări s-au reprofilat când a venit pandemia. Locul rochiilor și bluzelor trimise la export înainte de starea de urgență a fost luat acum de măști de bumbac sau costume de protecție. În schimb, cofetăriile au avut nevoie de mai mulți angajați, după ce au avut șansa să le crească comenzile celor care fac livrări la domiciliu.
În schimb, în cazul agenților de vânzări, multe dintre locurile pe care s-au făcut acum angajări erau libere încă de după perioada de carantină. Pe de o parte, au renunțat persoane cărora jobul li s-a părut unul riscant, pentru că intrau în contact cu prea multe persoane. Alții vindeau produse care nu au mai fost căutate pentru că mulți români au încercat să își optimizeze cheltuielile și să cumpere doar ce este necesar.
Multe restaurante au încă angajații în șomaj tehnic. Cele mai multe sunt locații cu sediul în interiorul unor firme mari.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a decis, luni, să prelungească măsura privind carantina comunei Ciorogârla. Decizia a fost luată din cauza numărului mare de persoane infectate cu virusul...
Un nou centru de vaccinare este în curs de avizare în Sectorul 5 din București. 240 de persoane vor fi imunizate în fiecare zi în centrul de la Complexul Multifuncțional Sf. Andrei.
Primăria Sectorului 5 a...
Vremea va fi deosebit de rece, iar pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în nord-vest, nord-est și centru, apoi și în celelalte regiuni. Vântul va sufla moderat spre tare pe...
Comisia Europeană a dat asigurări, luni seară, că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune.
„Vaccinarea este...
Fostul primar Radu Mazăre a fost achitat, luni, de Curtea de Apel Constanța, în dosarul în care, pe fond, fusese condamnat la 6 ani și 6 luni pentru înstrăinarea unor terenuri din staţiunea Mamaia la preţuri...
Limitarea înscrierilor la vaccinare și cantitățile de ser disponibile în prezent în țară vor întârzia vaccinarea profesorilor, iar de imunizarea lor depinde revenirea elevilor la școală, spune deputatul PSD,...
Peste 30.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. În total, 235.000 de...
Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, luni, că o eventuală eliminare a obligativității purtării măștii va fi luată în discuție doar după ce rata de vaccinare va ajunge la 70%. „Cu siguranță însă...
Joe Biden nu vrea să piardă timpul și a promis să semneze numeroase ordine executive încă din prima zi a preşedinţiei sale, remarcă AFP.
Schimbările climatice, pandemia, criza economică, nedreptăţile...
Vaccinare a debutat problematic la Petroșani, unde toate dozele de vaccin au fost congelate, deși acestea ar fi trebuit depozitate la o temperatură de 2 grade.
În urma greșelii, Direcția de Sănătate Publică...
Aleksei Navalnîi rămâne în arest pentru 30 de zile, până pe 15 februarie, a decis, luni, judecătorul din Himki, unde opozantul lui Vladimir Putin a fost judecat chiar în secția de poliție unde a fost dus după ...
Președinele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, se va vaccina, marți, la ora 10:00, Împotriva COVID-19, la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”, a transmis Camera Deputaților.
De...
Viorica Dăncilă a anunțat că își va lansa o carte-interviu în care vorbește despre „provocările perioadei” în care a ocupat funcția de premier.
„Pentru a răspunde curiozităţii prietenilor şi...
Peste 300.000 de persoane eligibile în etapa a doua au fost programate pentru vaccinare în ultimele 3 zile, de când a fost lansată platforma, anunță, luni, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Potrivit...
Ministrul de Interne Lucian Bode trimite, luni, Corpul de Control la Timișoara, la o secție de poliție unde un ofițer este acuzat că-și amenință subalternii.
Între timp, polițistul de la Secția de Poliție ...