x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pediatru: masca e mai bună decât orice vaccin

Pediatru: masca e mai bună decât orice vaccin

de Mariana Zaharia    |    13 Oct 2020   •   09:45
Pediatru: masca e mai bună decât orice vaccin

Manager de spital de pediatrie, medicul argeşean Tudor Ionescu spune că masca purtată corect este mai sigură decât orice vaccin. „Copiii sunt mult mai responsabili decât adulții, mai conștiincioși, fac haz de necaz și chiar le dau lecții celor mari de despre măsurile de siguranță”, adaugă el. Doctorul precizează că, în pandemie, resursa umană e cea mai mare problemă a sistemului medical.

 

Tudor Ionescu este unul dintre cei mai tineri manageri de spital din țară. La 36 de ani, el conduce Spitalul de Pediatrie din Pitești, una dintre unitățile suport COVID-19 din județul Argeș. Numărul cazurilor de îmbolnăviri crește alarmant în România și sunt multe voci care anunţă că școlile vor fi închise. Însă mulți doctori arată că, în urma explicațiilor și exemplelor bune, copiii sunt mai responsabili în comparație cu cei mari.

 

Penurie de cadre medicale

„Masca este mai bună decât orice vaccin – aici se adaugă și distanțarea fizică, igiena riguroasă și un exemplu bun”, spune managerul Tudor Ionescu. „Copiii integrează perfect, prin joaca și copilăriile lor, măsurile de siguranță. Evident, însă, și ei se îmbolnăvesc, dar încă vorbim despre forme ușoare în cele mai multe situații. Cazurile care au pus probleme deosebite au fost puține”, adaugă doctorul.

L-am întrebat și cum face față sistemul și care este cea mai mare necesitate. Ne-a răspuns că sunt multe lipsuri, dar în primul rând este în continuare nevoie de medici și de muncă dedicată.

 

Dăruire pentru copii

Dăruirea este cu atât mai necesară în spitalele de pediatrie. „Îmi amintesc și acum prima intervenție: eram în București și am mers la un sugar care era în stop cardio-respirator. Ţin minte toate detaliile, cuvintele părinților care erau în stare de șoc, chiar și adresa la care a fost intervenția”, spune medicul.

„Sunt multe momentele în care-s mândru de colegii mei. Chiar recent au diagnosticat un minor cu o boală rară, au făcut o echipă multidisciplinară și au dus la bun sfârșit un caz grav”, adaugă el.

 

Nu trece o zi în judeţ fără amenzi pentru cei care nu respectă măsurile sanitare. Situația din ultima perioadă a dus la controale sporite ale polițiștilor și jandarmilor în magazine, mijloace de transport, resturante și terase, centre comerciale. Numai într-o singură zi, în Argeș, au fost sancționate 76 de persoane care nu purtau măști și nici nu respectau distanţa necesară.

 

 

×
Subiecte în articol: Tudor Ionescu