În cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, Mihai Gâdea a vorbit despre această problemă cae pare că a scăpat de sub control.
Tot mai mulți adolescenți iau medicamente, mai ales pentru insomnie, anxietate și depresie.
Aceste pastile combinate cu alcoolul reprezintă cel mai periculos cocktail de droguri. Pastilele pentru tratarea durerilor, a insomniilor și a depresiei oferă vise și bucurie pentru scurt timp. Apoi intervine coșmarul: dependența și probleme grave de sănătate.
Deşi Tramadol, Cinolazepam sau Zopiclona se eliberează doar pe bază de reţetă, un pacient îşi poate procura, în aceeaşi lună, mai multe reţete de la medici diferiţi, şi implicit mai multe pastile, fără să poată fi depistat.
Doar rețetele verzi și galbene se află sub control. La cererea Agenției Naționale Antidrog, Ministerul Sănătății va introduce și aceste substanțe pe lista celor eliberate în condiții speciale. Totodată, poliţiştii şi procurorii trebuie să depisteze reţelele care vând ilegal astfel de medicamente.
Prin urmare, medicamentele cu substanțe stupefiante se află pe locul 3 în topul preferinţelor de consum ale tinerilor cu vârste între 14 - 18 ani. În Romania, sunt peste 200 de substanțe psihotrope ori stupefiante care pot fi eliberate doar cu reţete speciale. Printre ele sunt diazepam, codeină, metadonă, fentanil ori oxicodonă, substanţe pe care mii de consumatori de droguri reuşesc totuși să le procure ilegal.
Locul traficanților de droguri
În centrul Capitalei sunt poziționate cele mai importante instituții precum Poliția Capitalei, Curtea de Apel, universități și spitale.
Asta nu îi împiedică pe traficanții și consumatorii de droguri să facă tranzacții și să consume stupefiante ziua, în văzut tuturor, în zone precum Piața Unirii sau Piața Universității.
Oamenii se tem pentru viața lor, mai ales că cei care consumă ajung să fie violenți și să atace oameni.