x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pericolele din spatele Facebook. Un copil, la un pas de a deveni victimă pe o reţea de socializare

Pericolele din spatele Facebook. Un copil, la un pas de a deveni victimă pe o reţea de socializare

de Mariana Zaharia    |    14 Aug 2018   •   15:25
Pericolele din spatele Facebook. Un copil, la un pas de a deveni victimă pe o reţea de socializare

Mai multe persoane au raportat un grup de pe o rețea de socializare și au anunțat și polițiștii, în urma unor postări cu tentă sexuală făcute de o fată ce nu pare să aibă mai mult de 12 ani. Deși a trecut la descriere faptul că este născută în anul 2002, membrii grupului nu cred că este vârsta ei reală. Cel mai probabil într-o criză a pubertății, spun psihologii, minora a scris că își caută partenere, adică persoane de același sex. Femeile s-au sesizat imediat și au anunțat autoritățile. În schimb, la postarea fetei au răspuns mulți bărbați, unii chiar trecuți de 40 de ani, care i-au cerut să discute în privat despre cum se pot întâlni. Polițiștii o caută acum, dar mai ales vor să discute cu familia ei înainte ca minora să devină victimă.

 

S-a înscris în grupuri pentru adulți

„Fenomenul dependenței de rețelele de socializare este la un pas să ne scape de sub control în cazul copiilor noștri”, ne spune un psiholog căruia i-am cerut părerea despre postările din grupul respectiv, unul care este destinat persoanelor majore, însă fără a avea vreo conotație sexuală. Este vorba, de fapt, de un grup în care, până la aceste postări, membrii – în majoritatea femei - își dădeau sfaturi referitoare la joburi, restaurante sau saloane de coafură. Pentru a ajunge acolo, fata a avut nevoie de acceptul unuia dintre membri, lucru care s-a și întâmplat, și apoi a început să își exprime dorințele. Dacă despre ea nu se poate spune că are capacitatea de a-și da seama ce a făcut, nu același lucru îl putem spune despre bărbații care i-au răspuns și care au fost condamnați imediat de alte persoane. Spre exemplu, unul dintre cei care îi dau întâlnire copilei este din Motru și i-ar putea fi, cu ușurință, tată. La fel, un alt bărbat din Onești, care spune că este singur, îi cere copilei mesaje în privat. Iar lista exemplelor ar putea continua. Una dintre persoanele de pe grup a anunțat imediat Poliția Argeş despre ceea ce se întâmplă, a trimis link-ul contului și informațiile au ajuns la București, acolo de unde este fata. Problema gravă este că astfel de cazuri pot fi găsite din ce în ce mai des pe rețelele de socializare, spun specialiştii. Un lucru mai puțin știut este faptul că polițiștii, la rândul lor, au un departament care se ocupă de astfel de monitorizări, după ce au fost mai multe cazuri de agresiuni sexuale împotriva minorilor pornite de la întâlniri stabilite în mediul online.

 

Cum vă puteți controla copiii

În primul rând, orice rețea de socializare are setări de control parental. E drept, sunt mai greu de găsit, unii părinți spun că au umblat chiar și două ore pe conturi până au descoperit, dar ele există. Astfel, cu ajutorul lor puteți controla vârsta celor care pot lua legătura cu copilul dumneavoastră, locația și tipul de mesaje transmise. Dacă asta vi se pare o metodă grea, puteți pune pe mobilul minorului o aplicație prin care puteți vedea cu cine a vorbit, prin mesaje sau apeluri, și ce primește pe rețelele de socializare. Trebuie spus că astfel de aplicații au și rolul de a nu le mai permite posesorilor de mobile să șteargă istoricul apelurilor sau sms-urilor. Purtătorul de cuvânt al Poliției Argeș, subcomisarul Mădălin Zamfir, ne-a spus că foarte important este ca părinţii să păstreze cât mai mult din aceste convorbiri ale copiilor: „Să facă print-screen-uri și să ni le aducă pentru că un cont de pe orice rețea poate să dispară cu ușurință”.

 

Când își dau seama că părintele îi monitorizează, mulți copii încep să se ferească. Șterg istoricul convorbirilor, al accesărilor de pe internet și, de aceea, sunt foarte utile aplicațiile de control parental.

 

Așa cum ne controlăm copiii când ies pe afară și, la întoarcere, îi întrebăm cu cine au vorbit, unde au fost, ce au făcut, așa trebuie să procedăm și cu mediul online. Părinții trebuie să fie foarte atenți, iar în cazul în care găsesc discuții care le pun în pericol minorii, să ne anunțe.

Mădălin Zamfir, purtătorul de cuvânt al Poliției Argeș

×