x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Aer curat la țară? Expunerea la pesticide, la fel de periculoasă ca fumatul pentru mai multe tipuri de cancer

Aer curat la țară? Expunerea la pesticide, la fel de periculoasă ca fumatul pentru mai multe tipuri de cancer

de Monica Cosac    |    26 Iul 2024   •   00:05
Aer curat la țară? Expunerea la pesticide, la fel de periculoasă ca fumatul pentru mai multe tipuri de cancer

Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni din lume, în fiecare an, iar dovezi fără echivoc au asociat fumatul cu 16 tipuri diferite de cancer. Noi cercetări arată însă că a trăi într-o comunitate cu o expunere ridicată la pesticide poate veni la pachet cu un risc crescut de apariție a unor tipuri de cancer comparabil cu cel al fumatului. Ba mai mult, cercetătorii americani au descoperit că pentru trei tipuri de afecțiuni oncologice - limfomul non-Hodgkin, leucemia și cancerul vezicii urinare - efectele expunerii la pesticide au fost chiar „mai pronunțate” decât efectele fumatului. 

Pesticidele sunt substanțe chimice care ajută plantele să crească prin controlul dăunătorilor, cum ar fi buruienile (erbicidele), fungii (fungicidele) și insectele (insecticidele). Iar în agricultura modernă, toate aceste chimicale au devenit esențiale pentru a asigura randamente ridicate ale culturilor. Cu toate acestea, aceste substanțe chimice pot afecta negativ viața persoanelor și a animalelor expuse. 

Studiul evaluează comunitățile în ansamblu, nu doar fermierii

Nu este o noutate că pesticidele pot fi dăunătoare sănătății, unele dintre ele fiind legate chiar de cancer, însă acum, într-un studiu bazat pe populație, la nivel național, cercetătorii din Statele Unite au luat în considerare nu doar fermierii care folosesc în mod activ pesticidele, ci și comunitățile din zonele agricole în ansamblu. Totodată, au pus riscul utilizării pesticidelor agricole în context cu fumatul, un factor de risc de cancer mult mai bine înțeles. 

O persoană care nu este fermier, dar trăiește într-o comunitate cu producție agricolă intensă este expusă la multe dintre pesticidele folosite în vecinătatea sa, aceste chimicale devenind „parte din mediul ei”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Isain Zapata, profesor asociat la Universitatea Rocky Vista, din Colorado.

Pentru analiza lor, cercetătorii au luat ratele de incidență a cancerului în toate zonele din SUA de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) și Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) în perioada 2015-2019, precum și o listă cu contribuitorii majori la anumite tipuri specifice de cancer. 

Cercetătorii au descoperit că, într-un astfel de mediu, „impactul utilizării pesticidelor asupra incidenței cancerului rivalizează cu cel al fumatului”. 

Cea mai puternică asociere a fost între pesticide și limfomul non-Hodgkin, leucemia și cancerul vezicii urinare. Practic, în aceste tipuri de cancer, efectele expunerii la pesticide au fost mai pronunțate decât efectele fumatului.

Cocktail-uri de chimicale

Detalii privind utilizarea celor 69 de pesticide enumerate în studiu sunt disponibile prin intermediul United States Geological Survey (USGS), iar cercetătorii au spus că este puțin probabil ca un singur pesticid să fie singurul vinovat, deoarece acestea nu sunt utilizate individual.

Deși unele pesticide sunt mai frecvent luate în discuție decât altele, când vine vorba de efectele cancerigene, toate - și mai ales combinația lor - pot avea un impact.

„În lumea reală, este puțin probabil ca oamenii să fie expuși la un singur pesticid, ci mai degrabă la un cocktail de pesticide din regiunea lor”, a spus Zapata, subliniind că este efectul combinat al tuturor acestor substanțe chimice, și nu doar al uneia singure. 

Asocierea cu bolile oncologice, „mai izbitoare” în zonele cu culturi agricole mari

Oamenii de știință au constatat, de asemenea, că riscul specific de cancer este probabil să fie asociat cu tipurile de culturi mai frecvente într-o regiune, sugerând că aspectele regionale trebuie luate în considerare atunci când se evaluează imaginea de ansamblu.

Spre exemplu, în regiunile în care sunt mai multe culturi agricole - cum ar fi Midwest, care este renumit pentru producția sa de porumb - asocierile dintre pesticide și incidența cancerului au fost mai izbitoare.

Expunerea la pesticide a fost asociată în ultimii ani cu numeroase efecte nocive asupra sănătății, inclusiv tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson, și alterarea funcției imune. 

Rezultatele studiului au fost publicate, ieri, în Frontiers in Cancer Control and Society.

Cercetătorii au subliniat că studiul lor este prima evaluare cuprinzătoare a riscului de cancer dintr-o perspectivă bazată pe populație la nivel național. Până în prezent, niciun studiu la scară largă nu a examinat imaginea de ansamblu, prin punerea utilizării pesticidelor în context cu un factor de risc de cancer care nu mai este pus la îndoială: în acest caz, fumatul. 

„Este dificil să explici magnitudinea unei probleme fără a prezenta și un context, așa că am încorporat date despre fumat. Am fost surprinși să vedem estimări în intervale similare”, a declarat dr. Isain Zapata, autorul principal al studiului.  

Peste 8,7 milioane de oameni mor anual, la nivel mondial, din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane de decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×