x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Plan pentru eliminarea hepatitelor până în 2030

Plan pentru eliminarea hepatitelor până în 2030

de Monica Cosac    |    15 Mai 2019   •   10:30
Plan pentru eliminarea hepatitelor până în 2030

Reducerea amplorii hepatitelor virale B, C şi D ca problemă de sănătate publică prin limitarea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbidității și mortalității cauzate de aceste boli prin asigurarea unui acces echitabil la servicii de prevenire, testare, îngrijire și tratament sunt principalele ţinte ale Planului-cadru naţional privind controlul hepatitelor în România, lansat oficial, ieri, de Ministerul Sănătății.

 

Planul a fost elaborat în concordanţă  cu „Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale”, adoptat de Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 2016.

Printre ţintele asumate de Ministerul Sănătăţii se numără: acoperire de 95% la vaccinarea hepatitică B cu cele 4 doze prevăzute în Calendarul naţional de vaccinare (la naştere, la 2, 4 şi 11 luni); acoperire de 95% la prima doza de vaccin hepatitic B administrată nou-născuţilor în primele 24 de ore de la naştere; 75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatită B şi C şi 95% acoperire cu profilaxie post-expunere la copiii născuţi din mame infectate, prin administrarea HIBG (imunoglobulina specifică anti-VHB) noului-născut în primele 12 ore după naştere, în asociere cu prima doză de vaccin hepatitic B.

Totodată, potrivit documentului, toate donările de sânge vor testate pentru infecţia cu VHB şi VHC, 50% din injecţii trebuie să fie administrate cu seringi de unică folosinţă cu dispozitiv care împiedică reutilizarea, asigurarea continuităţii programelor de reducere a riscului la utilizatorii de droguri injectabile, cu distribuirea a cel puţin 200 seringi/ utilizator/ an. De asemenea, cel puţin 25% dintre cei infectaţi cu VHB, VHD şi VHC să fie diagnosticaţi şi informaţi privind boala lor şi cel puţin 75% din persoanele depistate cu infecţia VHB şi VHC şi eligibile pentru tratament să primească tratament antiviral.

 

 

„Acest program dă posibilitatea oricărui pacient, oricărei persoane din România să se diagnosticheze şi să se trateze dacă, Doamne fereşte, are o problemă cu aceste virusuri. (...) Vaccinarea anti B trebuie făcută la toată lumea. Trebuie să terminăm cu prosteala asta că vaccinurile nu sunt bune, că fac rău. (...) La utilizatorii de droguri, peste 90% sunt infectaţi cu virus hepatitic C, peste 40% sunt infectaţi şi cu B şi cam 35% sunt infectaţi şi cu HIV”, a explicat dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”.

„Nu vorbim numai despre hepatita B şi hepatita C, vorbim şi despre noul virus care a apărut în România, virusul hepatitic E, şi care dă forme severe de boală. Este pentru prima dată când, în afară de Programul HIV, există un program naţional care are finanţarea la vedere”, Adrian Streinu Cercel, manager „Matei Balş”

 

Se estimează că în România există unele dintre cele mai mari prevalențe ale infecției cu virusurile hepatice B și C din Europa

×
Subiecte în articol: hepatita