x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Polițiștii îi învață pe români cum să se apere

Polițiștii îi învață pe români cum să se apere

de Diana Scarlat    |    22 Mai 2018   •   10:10
Polițiștii îi învață pe români cum să se apere
Sursa foto: Victor Stroe

O acțiune amplă de informare a populației cu privire la pericolele ignorate de cei care devin victime ale infractorilor sau ale violenței în familie a mobilizat aproape toate instituțiile statului. Cea de-a XIV-a ediţie a evenimentului "Săptămâna prevenirii criminalităţii" se desfăşoară în perioada 21 - 25 mai, la nivel naţional. Fiecare zi este dedicată unei categorii de fenomene infracționale ce sunt explicate de specialiști mai ales copiilor și tinerilor, care sunt potențiale victime ale mai multor tipuri de răufăcători. O categorie aparte este reprezentată de femei, afectate în mod deosebit de violența în familie.

Luni a fost "Ziua prevenirii delincvenţei juvenile", pentru care, în Capitală s-a organizat o dezbatere, în amfiteatrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, cu tema "Responsabilitatea civică sau cauze şi efecte ale neimplicării sociale". Astăzi va fi "Ziua prevenirii victimizării minorilor", context în care va fi editat, cu sprijinul Romfilatelia, un întreg poştal cu mesaje preventive ce va fi distribuit de Poşta Română în unităţile poştale, iar la Parlament va avea loc un seminar dedicat prevenirii bullying-ului. “Miercuri va fi "Ziua prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului", iar în Centrul Istoric al Capitalei va avea loc, între orele 15,00 - 18,00, o activitate de informare preventivă a turiştilor străini cu privire la legislaţia românească vizavi de consumul de droguri, prostituţie, serviciile de taximetrie şi banking”, explică reprezentanții DGPMB.

Femeile sunt victime ale credulității

Joi va fi "Ziua prevenirii violenţei în familie". Se va discuta despre consumul de alcool şi droguri şi despre fenomenul "lover boy". “Mulți consideră că nu este problema lor ceea ce văd în jur, în societate, la știri. Foarte multe victime au considerat că lor nu li se poate întâmpla niciodată ceea ce au văzut că i-au transformat pe alții în victime. Din păcate, cazurile de violență în cuplu au devenit obişnuite în societatea noastră, deoarece legislaţia este extrem de permisivă. În privința fenomenului "lover boy", pentru a nu deveni victime, tinerele ar trebui să știe că mii de românce se prostituează în Europa, iar peştii sunt şomeri de lux, cu proprietăţi şi maşini scumpe, din venituri imposibil de justificat”, a explicat Dan Antonescu, specialist criminolog, fost șef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, care participă, chiar în aceste zile, la proiectul „Viața Fără Violență”, derulat în nouă licee din Sectorul 5.

Capturi-record de „iubăreți” deveniți proxeneți

Anul trecut, în luna iulie, s-au făcut mai multe capturi-record de „iubăreți” care-și trimiteau victimele să se prostitueze. Pe 4 iulie s-a făcut cea mai mare captură de proxeneţi, la Curtea de Argeş, unde polițiștii au descins la 32 de adrese, pentru a captura 25 de “loverboy”, care au peste 40 de femei plasate în localuri de lux din Anglia, Elveţia, Malta, Germania şi alte ţări europene. O altă acțiune a DIICOT avusese loc, tot în județul Argeș, cu două săptămâni înainte, în urma căreia a fost destructurată o altă rețea de proxeneți. Au ajuns după gratii 14 proxeneţi aflaţi sub comanda lui Marius Alexandru, zis „Vader” sau „Naşul”. Gruparea se formase în anul 2011, la Piteşti. Fenomenul deja cunoscut sub denumirea de “loverboy” sau “Casanova” este extins în toată ţara şi funcţionează mult mai bine decât violenţa. Proxeneţii îşi racolează victimele şi le determină să se vândă pentru ei, spunându-le că se vor căsători cu ele. Fetele cad în plasa “iubăreţilor” şi le sunt fidele. “Cele mai multe fete provin din familii foarte modeste. Le încântă cu bani, le plimbă cu maşina şi le păcălesc. Cele mai multe cazuri de proxenetism merg pe această metodă, iar fetele câştigă între 150 şi 1.500 de euro pe zi, în cluburi de lux din străinătate”, a explicat, pentru Jurnalul, insperctorul principal Mădălin Zamfir, purtător de cuvânt al IPJ Argeş. Și anul acesta au fost destructurate mai multe rețele de proxeneți, în mai multe locuri din țară, iar fenomenul continuă să facă victime. Ultima zi a seriei de evenimente va fi vineri, "Ziua siguranţei rutiere". Brigada Rutieră îi va învăța pe copii care este comportamentul corect în trafic.

În România au murit peste 1.000 de femei, din 2010 până în 2016, în urma agresiunii partenerilor de viață. Statisticile din ultimii ani arată că o femeie este agresată la fiecare 30 de secunde. Cu toate acestea, legea pare a proteja agresorii, nu victimele, deși se poate obține mai ușor un ordin de restricție. Între 130 și 170 de femei au fost omorâte de partenerii lor de cuplu în fiecare an, din 2010 până în 2016, iar numărul victimelor a crescut constant, în ultimii trei ani.

Pentru încălcarea ordinului de restricţie este prevăzută o sancţiune simbolică, dar nici măcar aceasta nu este aplicată decât arareori. Femeile ar trebui să nu rămână singure în prezenţa bărbatului de care vor să se despartă, în perioada critică, până când el acceptă ideea divorțului. Dan Antonescu, specialist criminolog

Violența în școli pare de neoprit

Statisticile Ministerului Educației arată că s-au înregistrat anual peste 12.000 de cazuri de violență în școlile din România. Sunt foarte numeroase agresiunile între elevi și nici măcar nu există sancțiuni pentru toate, dar sunt și profesori care devin victime ale acestor agresiuni ale elevilor, caz în care legislația nu prevede pedepse prea aspre, iar noul regulament din Învățământ prevede doar scăderea notei la purtare, fără alte tipuri de mustrare. Sindicatele au propus ca noua Lege a Educației să conțină modificări în privința înăspririi sancțiunilor, dar și a obligativității controlului psihologic pentru cadrele didactice.

 

 

×