Mii de români se expun riscurilor, consumând apă infestată de la robinet. Direcția Sanitar Veterinară a avertizat în repetate rânduri locuitorii din Berceni și alte localități învecinate să nu folosească apa la băut sau gătit.
Direcția de Sănătate Publică Ilfov a anunțat că apa din mai multe comune din județ este infestată cu substanțe precum mangan, amoniu sau nitrați.
„La Berceni amoniul determinat a fost de 3,365 pe litru față de normalul de 0,5 mg, mangan tot la Berceni 55g/l față de maxima 50g/l, la Dărăști mangan 56,37 față de max 50/l, la 1 Decembrie amoniu 12,32 față de 0,5, Ghermănești nitrații 76,4 față de 50 mg/litru", a afirmat Dănuț Crăciun, director executiv DSP Ilfov.
Numeroase alerte au fost lansate de la începutul anului de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov cu privire la apa de la robinet. „Este un atentat la sănătatea publică”, atrag atenţia specialiştii care spun că apa infectată nu trebuie folosită nici pentru gătit. Analizele efectuate de autorităţile sanitare din Ilfov arată că în comuna Berceni apa care curge la robinet este otrăvitoare. În apa de la robinet s-au gasit cantităţi care depăşeau limitele admise de amoniu, nitraţi, mangan sau aluminiu.
„Cele mai recente bulentine de analiză a apei prelevate de operatorul SC Euro Apavol SA din sistemul centralizat de alimentare cu apa a locuitorilor din comuna Berceni evidenţiază neconformităţi după cum urmează: număr colonii la 36 de grade Celsius (la cişmea str. Domniţa Bălaşa, str. Înfăţişării, sursa F1 ieşire bazin); amoniu; nitriţi, mangan. Prin urmare, calitatea apei furnizate în această localitate nu este corespunzătoare, nefiind potabilă şi nu poate fi folosită de populaţie pentru băut, prepararea hranei şi alte scopuri casnice”, se arată în sesizarea Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Ilfov.
Localitatea Berceni se afla în imediata apropiere a gropii de gunoi Glina, unde în urmă cu ceva timp au fost depozitate cantități importante de deșeuri toxice periculoase cu conținut de cianuri provenite de la secția de galvanizare a fostei platforme ARO Câmpulung, deșeuri care „prezintă sau pot prezenta riscuri imediate sau întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător și care nu puteau fi depozitate în țara noastră”, așa cum susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a firmei care a depozitat aceste deșeuri la groapa de gunoi Glina.
O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii șocante despre activitățile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanțe extrem de periculoase.
”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată în raportul procurorilor de la Parchetul General.
“Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor.
Deșeurie ecotoxice periculoase au fost amestecate cu mii de tone de deșeuri menajere provenite de la populație, contaminând tot corpul de deșeuri de la groapa de gunoi Glina, apele de suprafață și pânza freatică, prezentând riscuri imediate sau întârziate pentru sănătatea populației, așa cum spun procurorii în rechizitoriu.
Groapa de gunoi Glina este autorizată să primească doar deșeuri menajere și provenite din construcții și nu avea dreptul să primească aceste deșeuri cu conținut de cianuri deoarece nu deține instalațiile necesare pentru tratarea deșeurilor periculoase.
Deoarece dșeurile toxice au fost amestecate cu deșeurile menajere, contaminand toată masa de deșeuri iar sistemele de construcție sunt prevazute pentru un depozit de deșeuri menajere se pare ca acestea au fost penetrate de substanțele toxice care au ajuns în pânza freatica, până în Berceni și în zonele de unde acest cartier se alimentează cu apă.
Localitatea Berceni se alatură cetățenilor afectați din comuna Glina care sunt în prima linie de luptă împotriva deșeurilor toxice depozitate la groapa de gunoi Glina.
Cetățenii afectați din comuna Glina și din împrejurimi somează în mod public autoritățile competente să pună la dispoziția publicului rapoartele de control și situația exactă aferentă depozitării de deșeuri toxice și cianuri care a avut loc în urmă cu ceva timp la groapa de gunoi Glina. Acestea sunt informații absolut necesare pentru populație iar comportamentul autorităților trebuie să fie etic și conform obligațiilor legale care le revin.
Poluarea cu substanțe toxice a gropii de deșeuri Glina și răspândirea acestora în zonele limitrofe și în Berceni trebuie să fie bine cunoscută de cetățeni pentru a nu-i pune pe aceștia într-un pericol și mai mare față de expunerea actuală și să îi împiedice pe cei afectați direct să ia măsuri de prevenție.
Cetățenii speriați și afectați solicită urgent să se publice prin mijloacele de comunicare în masă adecvate procesul verbal întocmit la groapa de gunoi Glina odată cu depozitarea deșeurilor toxice și amestecate ulterior cu deșeuri menajere de către societatea Global Eco Center S.r.l. în înțelegere cu Ecorec S.A. și administratorii acesteia.
De asemenea se solicită Administrației Naționale Apele Române luarea de măsuri urgente pentru protecția apelor subterane, evitarea răspândirii substanțelor toxice și în alte zone ale Bucureștiului, cât și suspendarea Autorizației de Gospodărire a Apelor deținută de Ecorec în vederea limitării poluării în viitorul apropiat.
Alături de cetățenii care au solicitat până în prezent către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov suspendarea procedurii de atribuire a unei noi Autorizații Integrate de Mediu gropii de gunoi de la Glina și stoparea poluării iar nu continuarea acesteia, se alătură și cetățenii afectați din Berceni care au apa otrăvită la robinete și sunt expuși pericolelor asemenea cetățenilor din localitățile Glina și Popești-Leordeni.