x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Povestea francezului care s-a îndrăgostit de România: "Universul cultural țărănesc îmi vorbește"

Povestea francezului care s-a îndrăgostit de România: "Universul cultural țărănesc îmi vorbește"

de Redacția Jurnalul    |    22 Mar 2023   •   23:30
Povestea francezului care s-a îndrăgostit de România: "Universul cultural țărănesc îmi vorbește"

Francezul Romain Giudicelli s-a îndrăgostit de frumusețea satelor românești și a decis să se mute în țara noastră.

El a ajuns prima oară pe plaiurile mioritice în anul 2018, împreună cu prietena sa româncă. Deși între timp relația lor s-a sfârșit, el a continuat să se întoarcă.  A învățat limba română și a început să restaureze clădiri vechi care reprezintă, în opinia sa, esența universului autohton.

"Descoperirea așa-numitei culturi românești "tradiționale" (mai ales în ceea ce privește prelucrarea lemnului) a fost un adevărat punct de cotitură.

Recunosc cu ușurință, fără să fiu retrograd și asumându-mi o anumită atracție pentru un anumit exotism, că această Românie este cea care îmi vorbește, universul cultural țărănesc concret și simbolic, mai degrabă decât România înghițită de noile tehnologii și de cultul bunurilor", explică Romain. 

S-a înscris astfel la un curs de restaurare a patrimoniului și a lucrat ca ucenic tâmplar la Sibiu, dar și în Maramureș, și în apropierea Brașovului, pe șantierele deschise pentru construirea caselor cu structură din lemn.

Deși munca pe șantier este grea, francezul se dedică în fiecare zi salvării și restaurării patrimoniului românesc. 

"Supraviețuirea în mediul rural a unor moduri de viață bazate, în esență, pe resurse locale și ancorate într-o cultură autentică, bogată în semnificații, este ceea ce mi se pare cel mai prețios.

Și, în sens mai larg, dar fără a vrea să generalizez, mi se pare că românii au reușit să păstreze un anumit simț al priorităților, dimensiunea spirituală a existenței rămânând foarte importantă pentru mulți. Este ca și cum organul credinței nu s-ar fi atrofiat la ei", a mai spus acesta.

Romain Giudicelli trăiește acum în Ardeal, alături de noua sa prietenă, Irina. Planurile sale de viitor sunt legate de România.

"În România, totul pare posibil dacă ești perseverent. Nu încerc nici eu să idealizez țara, există și în România, bineînțeles, unele greutăți și nu aș vrea să sugerez că nu există, de fapt, niciun motiv pentru o diasporă atât de mare”, a explicat Romain Giudicelli, pentru lepetitjournal.com.

 

×
Subiecte în articol: francez romania romain giudicelli