x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Povestea preotului-păzitor din Tătărăstii de Teleorman 

Povestea preotului-păzitor din Tătărăstii de Teleorman 

04 Apr 2018   •   13:50
Povestea preotului-păzitor din Tătărăstii de Teleorman 

Un preot din Teleorman a devenit înger păzitor pentru zeci de copii din satul Lada. Micuți pentru care un tort de ziua de naștere sau un ghiozdan nou la începutul anului școlar erau doar vise îl au acum pe Florin Danu. Părintele a pus la punct un adevărat sistem social prin care ajută și folosește forța de muncă din sat.

Florin Danu are 35 de ani, iar de opt ani este preot. Lada este prima și singura lui parohie de până acum. În satul mic din comuna Tătărăștii de Jos din Teleorman îl știe deja toată lumea: este mâna de fier care s-a impus și a schimbat ceva printre cei 400 de oameni care locuiesc aici. Săraci, fără locuri de muncă și cu mulți copii, majoritatea localnicilor trăiesc la limită. De doi ani, părintele Danu a înființat Asociația Mană Cerească, cu ajutorul căreia hrănește 80 de copii. Toți vin de la școală sau grădiniță, primesc o masă caldă la prânz și apoi stau într-un centru până la ora 16, își fac temele sau se joacă.

Atunci când a venit preotul în Lada, lângă biserică era un câmp, așa că s-a apucat să contruiască un imobil pe care l-a transformat în centru de zi. De când a fost gata, fiecărui copil care vine aici i s-a serbat ziua de naștere, i s-au dat haine de Paște și de Crăciun sau la începutul anului școlar, dar și ghiozdan sau rechizite. Și nu a fost ușor. „Aici nu era nimic, un câmp și am reușit să construim ceva. Avem cinci femei care se ocupă de Centru, gătesc, fac curat și îi servesc pe copii. Ele lucrează voluntar, nu avem cu ce să le plătim. Avem solare, o livadă, animale și păsări ca să susținem o parte din hrană. Avem bătrâni din sat cărora le dăm lapte, ouă, pâine. Sistemul gândit de mine este bine pus la punct. Toți cei care se ocupă de asta sunt părinții copiilor care merg la Centru. Ei lucrează pe rând, se înțeleg între ei. Vă dați seama că nimeni nu poate face voluntariat 30 de zile pentru că trebuie să mai și trăiască, și atunci se organizează”, povestește Florin Danu. Banii pentru toate astea vin din donațiile făcute către Asociația Mană Cerească, iar planurile preotului nu se opresc aici.

Casă pentru copii abandonați

În câteva săptămâni o familie cu șapte copii se va muta în casă nouă. Acum locuiesc în condiții mizere, în doar câțiva metri pătrați. Locuința lor a fost făcută din donațiile oamenilor pe care părintele Danu i-a cooptat alături de el. “Manopera a fost plătită de cineva, apoi tabla de altcineva, apoi facturile. Toți acești oameni au fost alături de noi de la început și își duc mai departe lucrurile. La început nu credeau, dar au văzut acum că se poate. Gândiți-vă că pentru această familie casa va fi un vis împlinit. Este construită din temelii în spatele a ceea ce ei numesc acum locuință”, spune Florin Danu. 

Au luat banii copiilor și i-au dat pe țigări

Să nu credeți însă că totul este perfect. Oricât ar munci preotul, și în Lada se confruntă cu oameni care se mulțumesc cu un ajutor social pentru care nu ar vrea să miște un pai. Câțiva copii primesc bani pentru a-și plăti transportul la școală și nu de puține ori au rămas fără ei pentru că le-au fost luați de cei de acasă. Un tată și-a cumpărat țigări și băutură chiar dacă așa și-a lăsat copilul pe jos. Există condiții și pentru beneficiari. Ei trebuie să aibă rezultate bune la învățătură altfel riscă să nu mai primească ajutor. Preotul spune că pe părinți e greu să îi mai educe, dar o poate face pentru copii ca să le dea o șansă. Un băiat care o luase pe căi greșite a fost anunțat că riscă să nu mai pimească ajutor dacă mai lipsește de la școală și nu își îndreaptă notele, iar el s-a conformat.

Următorul plan al preotului este să contruiască o casă pentru copii abandonați. Este vorba despre o locuință ce va adăposti șapte orfani și care va fi făcută cu tot ce cere legislația românească, inclusiv asistenți maternali.

Asociația preotului Florin Danu este sprijinită de la început de donatori care au dorit să rămână anonimi și așa sunt și astăzi

×
Subiecte în articol: preotul Florin Danu