Normele metodologice ale unui program numit „Prima chirie" s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Guvernului, a anunţat premierul Sorin Grindeanu, la reuniunea săptămânală a Executivului. La rândul său, ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, a spus că programul este prevăzută în programul de guvernare.
În ianuarie, Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență Legea 76/ 2002 privind sistemul asigurarilor pentru șomaj, în scopul încurajarii întoarcerii în activitate a somerilor. Astfel, prin OUG 6/2017 se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă ce încep lucrul în altă localitate, aflată la o distanță mai mare de 50 km față de cea de domiciliu, și din acest motiv își schimbă reședința în localitatea respectivă. Prima se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj și este egala cu 75% din suma plătită pentru chirie și întreținere la noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei.
„În programul de guvernare, la capitolul «Politici publice în domeniul muncii şi justiţiei sociale», am avut introducerea programului «Prima chirie» (...) Astăzi venim cu normele metodologice", a spus iei Lia-Olguţa Vasilescu. Potrivit ministrului Muncii, de aceste sume de bani pot să beneficieze şi persoanele care s-au angajat după apariţia ordonanţei.
"Vestea bună este că şi cei care s-au angajat după apariţia ordonanţei pot să beneficieze de aceste sume de bani, deci şi până la apariţia acestor norme metodologice. Practic, de acum, se pot depune dosarele şi pentru perioada de acum încolo, dar şi între aceste luni - ianuarie şi luna în curs - dacă s-au angajat şi vor ca aceste sume de bani să le fie subvenţionate de către statul român", a afirmat Vasilescu.
Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate ca persoane singure sau împreună cu familia nu depășesc 5.000 lei/lună. Prima se acordă lunar, pe o perioadă de cel mult trei ani, în situația în care în această perioadă sunt respectate condițiile prevăzute în OUG 6/2017.