Virusul West Nile, transmis la om prin înțepătura de țânțar, a făcut prima victimă din acest sezon, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Județean Iași. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 66 de ani, care a fost internat cu diagnosticul de meningită, iar medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în următoarea perioadă. Din cauza vremii ploioase din luna iunie, ţânţarii s-au înmulţit în ultimul timp, iar numărul acestora va crește și mai mult odată cu încălzirea vremii.
„Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Virusul West Nile a făcut prima victimă din acest sezon”, este semnalul de alarmă tras de dr. Tudor Ciuhdaru, care precizează că riscul de îmbolnăvire severă și deces în urma infectării cu acest virus este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Medicul explică, de asemenea, care sunt simptomele meningitei pe care o provoacă acest virus, dar și cum putem să ne ferim.
Virusul este transmis la om prin înțepătura de țânțari, iar aproape 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome. O veste bună este că acesta nu poate fi transmis de la om la om prin contact fizic (de exemplu, prin atingere sau sărut) și, în general, meningita nu apare după o singură înțepătură de țânțar. „Practic, orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile, însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă”, spune medicul, și doar una din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
Manifestările infectării cu West Nile pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. „În cazul manifestării de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) - febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria, rar limfadenopatie - starea pacientului se îmbunătățește după 7-10 zile”, explică medicul. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile, prin urmare prevenția este cea mai bună alternativă: purtarea hainelor cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, aplicarea substanțelor care resping insectele pe pielea expusă. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele, spune medicul, dar dacă sunt aplicate pe haine pot asigura un grad suplimentar de protecție.
„Sunt câteva semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină, apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă”
Dr. Tudor Ciuhodaru
Anul trecut, opt dintre cele 66 de persoane infectate de țânțari nu au mai putut fi salvate. În 2018, au fost 277 de cazuri de infecție cu virusul West Nile și 42 de decese.