x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primul program de depistare a cancerului de sân, din 2018

Primul program de depistare a cancerului de sân, din 2018

de Monica Cosac    |    07 Noi 2017   •   12:30
Primul program de depistare a cancerului de sân, din 2018
Sursa foto: Antonio_Diaz/Getty Images/iStockphoto

Deşi în prezent este o boală tratabilă, în România, la fiecare trei ore o femeie moare din cauza cancerului mamar. În acest context, Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că la începutul anului viitor va demara primul programul-pilot de screening al cancerului de sân, care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 21 milioane de euro. Acesta se va derula pe o perioadă de cinci ani şi presupune testarea a peste 30.000 de femei.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, programul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord-Vest şi Vest, respectiv Nord-Est şi Sud-Est. În cadrul proiectului, vor fi testate peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediul rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile.

Ministerul Sănătăţii precizează că se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Totodată, programul prevede şi acţiuni de educare şi informare a femeilor şi de sprijinire şi consiliere a celor diagnosticate cu cancer mamar şi se va derula conform ghidurilor europene.

“Acest program-pilot va furniza ghiduri şi protocoale de testare, diagnostic şi tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical şi va dezvolta infrastructura, astfel încât să putem extinde testarea la nivel naţional. Vom putea, astfel, să furnizăm un program naţional consolidat care să asigure accesul egal şi echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare şi diagnostic de calitate”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mai precizat că, până la sfârşitul anului 2017, intenţionează “finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului colorectal şi pentru programul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular, ce are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin boli cardiovasculare”.

Cancerul de sân este în prezent o boală vindecabilă, dar în România, anual, aproximativ 3.500 de femei îşi pierd viaţa din cauza acestei boli. Atât medicii, cât şi asociaţiile de pacienţi au atras deseori atenţia asupra faptului că una dintre principalele cauze ale mortalităţii ridicate este că, în lipsa programelor de screening derulate de autorităţi, aproape 90% dintre cazurile noi de cancer la sân sunt diagnosticate târziu şi foarte târziu, în stadiile II, III şi IV.

Ministerul Sănătății beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane de euro pentru derularea a cinci programe naționale de screening.

 

×
Subiecte în articol: depistare a cancerului de sân