x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primul test al eficacității vaccinurilor: Omicron fentează parțial anticorpii

Primul test al eficacității vaccinurilor: Omicron fentează parțial anticorpii

de Monica Cosac    |    09 Dec 2021   •   07:40
Primul test al eficacității vaccinurilor: Omicron fentează parțial anticorpii

Primele date oficiale cu privire la eficiența vaccinurilor anti-Covid în fața Omicron sugerează că anticorpii vaccinului Pfizer pot fi de până la 40 de ori mai puțin eficienți împotriva noii tulpini din Africa de Sud comparativ cu varianta inițială a coronavirusului. Cu toate acestea, OMS transmite că „nu există niciun motiv de îndoială” privind protecția oferită de vaccinurile actuale. 

Deși protecția nu mai este completă, încă este suficientă, explică expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. Potrivit acestuia, doza a treia a vaccinului devine foarte importantă în acest context, deoarece numărul anticorpilor ar putea să facă diferența. O veste bună este că Omicron folosește aceeași „poartă” de intrare în organism, receptorii ACE2, despre care un grup de cercetători susține că știe cum ar putea fi blocată: cu o gumă de mestecat. 

De când Africa de Sud a anunțat descoperirea tulpinii Omicron, pe 25 noiembrie, circa 450 de cercetători, la nivel global, au lucrat pentru a izola varianta, pentru a verifica secvența sa genomică și a stabili metode de testare, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Iar primele date au fost făcute publice marți seara, de către Alex Sigal, virusolog la Africa Health Research Institute, și arată că anticorpii vaccinului Pfizer pot fi de până la 41 de ori mai puțin eficienți împotriva Omicron decât tulpina COVID inițială. 

Profesorul Sigal, care a condus cercetarea, a declarat pe Twitter că există „o scădere foarte mare” a neutralizării variantei Omicron în raport cu o tulpină anterioară, însă capacitatea sa de a scăpa de anticorpii vaccinului nu este completă, iar aceasta este o veste bună.

 

Vaccinarea + infecția naturală anterioară, protecție mai bună 

 

Într-o prezentare online a rezultatelor sale, Sigal afirmă, însă, că rezultatul este mai bun decât se aștepta și că un suprarapel probabil ar scădea șansele de infectare și, mai ales, de dezvoltare a unei forme severe a bolii. „Cei care s-au vaccinat cu două doze ar trebui să primească doza a III-a, iar cei care au trecut prin boală și nu s-au vaccinat ar trebui să se vaccineze”, a spus prof. Sigal. Potrivit acestuia, anticorpii de la persoanele care au fost și vaccinate și au trecut și prin infecția cu SARS-CoV-2 au fost semnificativ mai eficienți împotriva Omicron.

Datele făcute publice sunt preliminare, obținute dintr-un studiu foarte mic, și urmează să fie ajustate în funcție de mai mulți factori.

 

Numărul anticorpilor contează 

 

„Studiul făcut pe vaccinul Pfizer arată o scădere a eficacității vaccinului, dar protecția rămâne - Omicron nu a reușit să evadeze imunologic”, spune și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, care a analizat datele acestui prim studiu finalizat despre varianta sud-africană. Potrivit specialistului, partea bună este că „Omicron încă folosește receptorii ACE2, la fel ca celelalte tulpini de SARS-CoV-2, ceea ce îl face vulnerabil la anticorpi”. 

„În protecția contra Omicron, devine o chestiune de număr de anticorpi - doza a 3-a devine extrem de importantă la 6 luni după doza 2 sau infecție naturală (ca o modalitate de stimulare a numărului de anticopi circulanți)”, conchide Cherecheș, într-o postare pe Facebook. 

 

„Rezultatele sunt mai bune decât mă așteptam. Cu cât cineva are mai mulți anticorpi, cu atât cresc șansele de a fi protejat de varianta Omicron”, a afirmat prof. Alex Sigal, virusolog

Dr. Mike Ryan, responsabil cu situațiile de urgență în cadrul OMS, consideră că „nu există niciun motiv să ne îndoim” de faptul că vaccinurile actuale nu ar proteja pacienții împotriva formelor severe de Covid-19, în cazul infecției cu varianta Omicron.  

 

După ce ultimele date au fost făcute publice, Pfizer și BioNTech au transmis ieri, printr-un comunicat, că o serie de trei doze cu vaccinul lor anti-COVID a fost capabilă să neutralizeze noua variantă Omicron într-un test de laborator.

 

Alți experți consideră că e nevoie de un nou vaccin

 

Nu toți specialiștii în virusologie sunt la fel de optimiști în privința eficienței celor trei doze de ser anti-Covid. Un alt test de laborator, realizat de virusologul Sandra Ciesek de la Spitalul Universitar din Frankfurt, oferă o imagine mai sumbră. Expunând sângele persoanelor vaccinate la diferite variante de virus, ea a descoperit că abilitatea de a crea un răspuns al anticorpilor la Omicron, la persoanele care au primit trei doze de vaccin Pfizer, a fost de până la 37 de ori mai mică decât răspunsul imunitar la Delta. Un răspuns al anticorpilor la Omicron, la jumătate de an după două doze de Pfizer/BioNTech, Moderna sau o combinație de AstraZeneca și BioNTech, nu era nici măcar măsurabil, a adăugat Ciesek, care a postat pe Twitter doar concluzii ale studiului, care de asemenea nu este publicat. 

„Setul de date subliniază faptul că are sens să se dezvolte un vaccin adaptat la Omicron”, a mai scris Ciesek pe Twitter.  

 

 

O gumă de mestecat ar putea bloca virusul

 

O veste într-adevăr bună pe care au dat-o acum specialiștii este că tulpina Omicron se folosește de aceiași receptorii ACE2 pentru a pătrunde în celule, iar această „poartă” de intrare ar putea fi blocată cu ajutorul unui nou tratament anti-Covid. 

Un grup de cercetători anunța, zilele trecute, că a dezvoltat un sortiment de gumă de mestecat, care conține proteina ACE2, provenită din plante, și care reduce încărcătura virală din salivă și reduce transmisia coronavirusului, scrie Scitechdaily.

„SARS-CoV-2 se multiplică în glandele salivare. Știm că atunci când cineva care e infectat strănută, tușește sau vorbește, virusul îi poate infecta și pe alții. Această gumă oferă oportunitatea de a neutraliza virusul în salivă și ne dă posibilitatea de a reduce sursele de transmisie a bolii”, a declarat Henry Daniell, de la Școala de Medicină Dentară din Pennsylvania. Înainte de pandemie, Daniell studia proteina ACE2 în căutarea unui tratament pentru hipertensiune, iar munca lui l-a ajutat în contextul pandemiei de COVID-19.

×
Subiecte în articol: omicron covid-19 Covid-19 Sars-Cov-2