x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primul transplant de inimă din acest an, realizat la Târgu Mureş

Primul transplant de inimă din acest an, realizat la Târgu Mureş

de Monica Cosac    |    15 Mai 2017   •   21:53
Primul transplant de inimă din acest an, realizat la Târgu Mureş
Sursa foto: Dorina MATIS / AGERPRES FOTO

O echipă de medici de la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş, condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu, a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primul transplant de cord din acest an din România. Inima, preluată de la un tânăr de 19 ani aflat în moarte cerebrală, a fost primită de un pacient de 49 de ani din Bucureşti, aflat într-o stare foarte gravă. Medicii atrag atenţia că numărul donatorilor de organe a scăzut foarte mult, în ultima perioadă, pe fondul controverselor apărute în spaţiul public pe tema transplantului.

 

Prima intervenţie de transplant cardiac din ţară a început sâmbătă noaptea, la ora 1.30, şi s-a încheiat la ora 8.30, de aceasta beneficiind un bărbat din Capitală, aflat pe lista de transplant de peste un an.

„Particularitatea cazului este că pacientul a mai fost operat pe cord deschis într-un alt centru din ţară, când s-a efectuat un by-pass aorto-coronarian pentru boala ischemică a inimii, evoluţia ulterioară a fost spre o insuficienţă cardiacă, iar acest transplant a venit salvator pentru pacientul acesta. Donator a fost un tânăr de 19 ani, din judeţul Harghita, victima unui accident rutier, prelevarea s-a făcut în cursul nopţii la Spitalul din Miercurea Ciuc de către o echipă a IUBCvT Târgu Mureş'', a declarat dr. Horaţiu Suciu, ieri, precizând că evoluţia pacientului care a primit o inimă nouă este favorabilă.

În prezent, sunt mii de pacienţi în stare gravă, care aşteaptă cu sufletul la gură un transplant, însă numărul familiilor care au fost de acord, anul acesta, să doneze organele celor dragi, după ce au intrat în moarte cerebrală, a fost mult mai mic comparativ cu anul trecut.

Medicul Horaţiu Suciu spune că rata refuzului donării de organe a crescut pe fondul controverselor din spaţiul public: „Au fost câţiva potenţiali donatori, dar toţi de la care speram să fie un acord, fiind eligibili, în acest an au refuzat donarea”.

 

În prezent, aproape 5.000 de români aşteaptă să primească un rinichi, 550 un nou ficat, 154 au nevoie de o inimă nouă şi 132 de pancreas.

 

În 2016, au fost realizate 11 intervenţii de transplant cardiac în România, toate la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş.

×
Subiecte în articol: transplant de inimă