Toți jucătorii din domeniul industriei farmaceutice solicită Guvernului plafonarea taxei clawback pentru asigurarea accesului pacienților români la tratamentele de care au nevoie și rezolvarea accesului acestora la medicamente.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Asociaţia Local American Working Group (LAWG) şi Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) susţin plafonarea taxei clawback la 20% pentru produsele generice, respectiv 25% pentru medicamentele inovative. „Fiscalitatea dublă aplicată fabricilor din România – 30% taxa clawback pe venituri și 16% impozit pe profit – a făcut ca medicamentele fabricate în țară să fie nerentabile și a frânat investiții capitale de sute de mii de euro. A venit momentul ca politicienii să lase la o parte disputele și să accepte formula de plafonare 20%/25% propusă de industrie, dacă se gândesc într-adevăr la un acces sustenabil al pacienților la toate tipurile de tratamente”, a declarat Dragoș Damian, director executiv al PRIMER.
Potrivit preşedintelui ARPIM, Alina Culcea, România este singura ţară care „penalizează” industria farmaceutică prin o „suprataxă lipsită de predictibilitate”, care a ajuns la 27,65%. Totodată, APMGR solicită tuturor partidelor politice parlamentare „să sprijine Guvernul în stoparea creşterii taxei clawback şi în implementarea măsurii de clawback diferenţiat şi plafonat”.