Parlamentarii au iniţiat un proiect legislativ care prevede ca funcţiile de director şi director adjunct să fie considerate incompatibile cu funcţiile de conducere din partidele politice.
Iniţiatorii sunt de părere că sistemul de învăţământ românesc a avut de suferit foarte mult din cauza intereselor politice, ceea ce a dus la scăderea calităţii actului educaţional şi a competenţei directorilor. Practic, proiectul propune ca pe viitor directorii sa nu mai fie aleși pe criterii politice. „Educația prezintă pentru sfera politică un real interes, doar în momentul în care există beneficii electorale directe, neglijând în cea mai mare parte a timpului gestionarea finanțării optime și a investițiilor predictibile în infrastructura școlară”, se arată în motivarea proiectului.
Diferenţele de bani
Totodată, proiectul îşi propune să elimine diferenţele de finanţare stabilite de interesele politice: „Mai mult decât atât, s-a încercat de nenumărate ori construirea unui sistem clientelar între organele administrației publice locale și centrale și unitățile de învățământ, întâlnind foarte des situația în care o unitate școlară beneficiază, în funcție de afilierea politică, de fonduri suplimentare, fapt care generează inechități și discriminări”, mai susţin iniţiatorii.
Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Camera Deputaților, până la data de 3 septembrie 2019.