x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proiect medical dedicat copiilor cu nevoi speciale

Proiect medical dedicat copiilor cu nevoi speciale

de Monica Cosac    |    04 Iun 2020   •   12:57
Proiect medical dedicat copiilor cu nevoi speciale
Sursa foto: Stockbyte/Getty Images

În România nu există clinici dedicate copiilor cu nevoi speciale de tratament sau servicii de stomatologie specială și nici prea mulți dentiști care să trateze astfel de cazuri complexe, care impun precauții și cunoștințe interdisciplinare. Prin urmare, părinții acestor copii au mari dificultăți în a identifica un medic stomatolog potrivit, iar micuții pacienți ajung să fie tratați abia în faze avansate ale bolilor oro-dentare.

În acest context, un consorțiu din care face parte și UMF „Carol Davila” București a dezvoltat un proiect, în premieră, dedicat tratării acestor copii.
Prin proiectul OSCAR (Oral Special Care Academic Resources), inițiat și coordonat de Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România și care reunește parteneri din Franța, Italia și Turcia, a fost lansată o platformă digitală (oscarpd.eu) cu informații despre tratamentul stomatologic al copiilor cu nevoi speciale. Proiectul OSCAR este o premieră și „se adresează în primul rând medicilor stomatologi rezidenți de pedodonție”, au anunțat reprezentanții UMF „Carol Davila” București.

 


Pacienți cu epilepsie, autism sau Down


„Bolile generale la care ne referim pot fi extrem de variate, cu sau fără componentă de dizabilitate intelectuală - adică nevoi speciale de tratament pot avea deopotrivă și copiii cu diabet, și cei cu boală cardiacă congenitală, dar și cei cu epilepsie, autism, paralizie cerebrală sau sindroame mai mult sau mai puțin cunoscute - sindromul Down fiind un exemplu mai frecvent”, a explicat prof. dr. Andreea Didilescu, decanul Facultății de Medicină Dentară a UMF „Carol Davila” și coordonator din partea Universității al proiectului OSCAR.
Potrivit medicului, „în afară de cunoștințe suplimentare și precauții speciale din partea echipei medicale, acești pacienți pot necesita, în funcție de capacitățile lor de comunicare, chiar tratamente ce nu se pot efectua în cabinetul de medicină dentară, ci impun condiții speciale - sedare sau anestezie generală”.
Valoarea totală a proiectului este de 191.560 de euro, iar finanțarea a fost obținută prin Programul UE Erasmus+.

70.000 de copii cu dizabilități sunt înregistrați oficial în România, însă numărul copiilor cu nevoi speciale de tratament oro-dentar este cu mult mai mare.

 

×