Asociația „Viaţa fără Violenţă” a lansat joi, la Biblioteca Națională a României, cea de-a treia ediție a campaniei dedicate elevilor de liceu. Proiectul este conceput pentru a preveni şi combate actele de violenţa în şcoli, prin educație juridică și exemple concrete, prezentate elevilor de specialiști în domeniul juridic și criminologie.
Proiectul își propune implementarea în școli și licee a unor metode educative care vizează educația juridică, prevenţia fiind singura măsură care poate să conştientizeze tinerii şi să-i responsabilizeze. Pe 22 februarie va începe cea de-a treia ediție a campaniei „Viaţa fără Violenţă”, care se va încheia înainte de finalul anului şcolar, cu un concurs de premiere a celor mai bune campanii realizate de elevi. "Ne adresăm unui grup ţintă, elevi de clasa a IX-a, care vor fi mesagerii noştri din punct de vedere juridic în clasa, şcoala lor, acasă, pe stradă şi oriunde se manifestă violenţa. Vor fi 60 de elevi din fiecare unitate de învăţământ participantă, 13 licee din Bucureşti şi câte două licee în fiecare dintre cele 22 de judeţe unde se va derula programul. Elevii vor avea întâlniri interactive cu specialişti - poliţist, avocat, procuror, judecător - după care un psiholog va evalua ce au înţeles din punct de vedere juridic. Ei sunt învăţaţi să îşi facă propria lor campanie de prevenire şi combatere a violenţei. Contează foarte mult să disemineze informaţia cu caracter juridic. Din proiectul acesta fac parte atât părinţii elevilor, cât şi profesorii", a precizat avocata Mihaela Olaru, președintele asociației.
În anul şcolar 2013-2014 proiectul „Viaţa fără Violenţă” s-a derulat printr-un program-pilot în şase unităţi de învăţământ din Bucureşti, iar în anul şcolar 2014-2015 în Bucureşti şi în patru judeţe din ţară. „Le vom explica elevilor care sunt consecințele unor fapte care li se par banale, dar pot conduce la distrugerea mai multor vieți. Un tânăr teribilist poate rămâne la stadiul de epatare, urmând să-și schimbe comportamentul după maturizare, dar o greșeală gravă îl poate trece dincolo de granița legalității și, odată devenit delincvent, drumul către normalitate va fi foarte greu, uneori imposibil de parcurs. Astfel va fi distrus nu doar viitorul lor, ci și al familiilor din care fac parte”, a precizat și prezentatorul evenimentului, specialistul criminolog Dan Antonescu.
Cristina Dordea, consilier al ministrul Justiţiei, a lăudat inițiativa asociației, precizând că acest proiect umple un vid din educaţia naţională. "Este foarte important ca tinerii să conştientizeze că viaţa socială este reglementată de norme morale, dar şi de norme juridice, devine o realitate juridică, iar realitatea juridică implică responsabilitatea juridică", a spus consilierul.
Derularea proiectului presupune întâlniri zilnice interactive între elevi, profesori, părinţi şi reprezentanţi ai sistemului juridic (avocat, procuror, judecător, poliţist, psiholog şi criminolog) şi desfăşurarea unor workshop-uri creative. Proiectul vizează traininguri interactive prin derularea propriei campanii în unitatea de învăţământ, iar la final sunt premiate cele mai bune campanii de prevenire realizate de elevi la nivel naţional.