x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proiecte şcolare pentru Noaptea Muzeelor

Proiecte şcolare pentru Noaptea Muzeelor

de L. Budin    |    30 Sep 2020   •   11:48
Proiecte şcolare pentru Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor, un eveniment anual de sorginte europeană, se reinventează în pandemie, deschizându-şi porţile tinerilor creatori de coţinut digital. Ediţia 2020 a evenimentului, care are loc pe 14 noiembrie, îşi propune să îi apropie pe elevi de colecţiile muzeale şi să le încurajeze creativitatea.

 

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) lansează o provocare „celor mai tineri consumatori culturali”, sub forma unui apel de proiecte digitale – „Animaţii, puzzle, investigaţii... Vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”. Finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiectul îi îndeamnă pe elevi să exploateze creativ obiecte şi resurse culturale din colecţiile muzeelor şi să le facă accesibile publicului larg.

 

Producţii digitale originale

Parteneriatul dintre muzee şi şcoli, propus de RNMR, are drept obiectiv promovarea contactului direct dintre elevi şi colecţiile muzeale, cu „posibilitatea ca aceştia să creeze conţinut care să ajute la o valorificare isteaţă, originală şi surprinzătoare a acestor colecţii” – după cum se precizează pe pagina dedicată Nopţii Muzeelor 2020.

Ideea e ca elevii să interpreteze patrimoniul muzeul sub formă de producţii digitale. Acesta vor fi reproduse ulterior pe website-ul oficial al Nopţii Muzeelor şi pe pagina aferentă de Facebook. Vor fi selectate patru proiecte realizate de şcoli şi trei proiecte realizate de licee.

 

Finanţare şi logistică

 

Fiecare proiect câştigător va fi finanţat cu suma de 3.000 de lei, la care se adaugă asistenţă de specialitate, logistică şi resurse. În anumite situaţii, finanţarea poate creşte până la 3.500-4.000 de lei per proiect. „Contractul de finanţare se semnează cu şcoala sau cu liceul selectat, iar banii se pot oferi inclusiv membrilor echipei, sub formă de premiere şi conform legii”, se precizează pe pagina Nopţii Muzeelor.

Pentru clasele VII-VIII şi IX-XI, pot participa elevi din aceeaşi clasă de şcoală/liceu, în echipe de minimum 10 persoane. Copiii pot face proiecte de tip interviu, despre cum se restaurează o lucrare de artă, pot concepe campanii vizuale atractive sau pot veni cu oricare alte idei originale. Se pot face chiar şi „investigaţii”, sub formă de minidocumentare, care să pună în valoare povestea unui exponat anume.

Toate proiectele trebuie gândite pentru a putea fi prezentate în mediul virtual.

 

Termenul-limită de depunere a ideilor de proiecte şi a necesarului de resurse este 16 octombrie, ora 17.00. Proiectele vor fi făcute publice între 7 şi 14 noiembrie.

 

 

×