După ce principalele organizaţii profesionale ale medicilor de familie au anunţat că vor continua protestul “sub alte forme”, deoarece autorităţile responsabile din Sănătatea au ignorant revendicările şi problemele semnalate de ei, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) i-a prezentat, ieri, ministrului Sănătăţii, o serie de măsuri pentru debirocratizare a actului medical şi, implicit, pentru deblocarea crizei.
Potrivit reprezentanţilor CNAS, propunerile de debirocratizare a actului medical vor fi cuprinse într-o Ordonanţă de modificare a Legii 95/2006 a Sănătății, proiectul legislativ fiind în curs de finalizare.
Documentul va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema de tratament.
Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr.1301/500/2008, în sensul facilizării accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori.
Prin modificările legislative menţionate de CNAS, se elimină oblicativitatea medicilor de a transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că, din motive de conştiinţă sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate.
De asemenea, în proiectul Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în anul 2018 se introduce o serie de prevederi.
Astfel, se va renunţa la documentele pe hârtie în cazul contractării serviciilor medicale, precum şi la obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie, măsură ce va duce la creşterea timpului efectiv acordat de către medici pentru consultarea pacienţilor.
O altă modificare în Contractul - cadru prevede ca, în cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă, pacienţii înscrişi pe lista sa se vor putea adresa cabinetelor de medicină primară din proximitate, desemnate de medicul respectiv. Pentru medicul de familie aflat la început de activitate sau nou venit într-o localitate, perioada acordată pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an.
„ Noile măsuri agreate azi vor fi introduse într-un proiect de Ordonanţă care va fi supus aprobării Guvernului în cursul acestei luni, pe perioada vacanţei parlamentare”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.