x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protest în faţa Ministerului Educaţiei, organizat de Uniunea Romilor Pakivale

Protest în faţa Ministerului Educaţiei, organizat de Uniunea Romilor Pakivale

25 Feb 2016   •   19:33
Protest în faţa Ministerului Educaţiei, organizat de Uniunea Romilor Pakivale
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Uniunea Romilor Pakivale va protesta vineri, de la ora 10,00, în faţa Ministerului Educaţiei, pentru a solicita asigurarea transparenţei decizionale, consultării şi participării publice a cetăţenilor romi în demersurile iniţiate de minister în vederea incluziunii sociale a acestora.

"Uniunea Romilor Pakivale îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa de transparenţă decizională a Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte politicile publice pentru comunităţile de romi. Ne exprimăm dezamăgirea faţă de modalitatea de luare a deciziilor recente ale dlui ministru Adrian Curaj, precum şi faţă de modul de organizare şi gestionare a obiectivelor educaţionale care au fost asumate de Guvernul României în relaţia cu Comunitatea Europeană din cadrul 'Strategiei Guvernului de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2015-2020', publicată în hotărârea nr.18 din 14 ianuarie 2015", se arată într-un comunicat transmis de Uniunea Romilor Pakivale.

Potrivit sursei citate, la un an de la adoptarea acestei strategii, "se fac numiri pe criterii politice (fără anunţ public şi concurs) pentru posturi de consilieri în structurile de conducere şi executare ale Ministerului Educaţiei în vederea asigurării participării şcolare a copiilor romi, fără a exista o consultare publică şi reală cu reprezentanţii societăţii civile rome".

Alte motive de nemulţumire sunt: resursele umane care au experienţă, dedicaţie şi studii relevante în educaţia romilor sunt "nevalorizate şi marginalizate"; la nivel local inspectorii şcolari pentru romi, profesorii de limba romani, mediatorii şcolari sunt angajaţi în general pe criterii politice şi nu pe competenţe profesionale; din ianuarie 2015 până în prezent Comisia ministerială pentru romi a avut "zero activităţi" de la înfiinţare şi până în prezent; în unităţi şcolare au în continuare loc acte de segregare şcolară, iar ministerul nu asigură procesul de monitorizare şi prevenire a segregării şcolare; în şcolile cu număr semnificativ de romi există cel mai mare flux de cadre didactice necalificate, iar şcolile sunt slab dotate.

Iniţiatorii protestului solicită ca activitatea Direcţiei pentru Incluziune Socială şi Parteneriate Educaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei să fie corelată cu nevoile reale ale comunităţii rome.

Uniunea Romilor Pakivale reprezintă o coaliţie informală de organizaţii non-guvernamentale rome şi lideri locali romi; a fost înfiinţată în anul 2015 şi are drept scop principal elaborarea de politici publice care să genereze condiţii de trai mai bune pentru comunitatea romă. AGERPRES

×